15. listopadu 2022 06:00

Lidé mutují do odpudivého monstra. Vědci vědí, jak děsivý proces zastavit

Odborníci se rozhodli pracovat s tím, jak by mohly současné oblíbené technologie, zejména chytré telefony, ovlivnit v budoucnosti vývoj lidské postavy a obličeje. Pohled je to mírně řečeno znepokojující.

Když se zaměstnanci americké technologické společnosti Toll Free Forwarding rozhodli navrhnout 3D model „člověka budoucnosti“ a začali oslovovat lékaře, neurology, fyzioterapeuty a další odborníky, začala jim pod rukama vznikat Mindy. Žena budoucnosti, která – bohužel pro lidstvo – vypadá tak trochu jako zombie. Aby také ne, odborníci se totiž rozhodli akcentovat vliv, jaký mají (a pravděpodobně ještě nějakou dobu budou mít) chytré telefony a další podobná zařízení, která denně používáme.

Budoucí člověk jako mutant

Neexistuje zřejmě způsob, jak to říct mile, Mindy by si zkrátka klidně mohla střihnout roli v nějakém hororu. Začněme její zdeformovanou rukou – loket, který zamrzl v 90stupňovém ohybu, zatuhlé prsty a dlouhý palec, kterému odborníci podle podivného vzhledu začali říkat „textovací dráp“. Odborníci jí přidali i průhledné třetí víčko, které se podle nich vyvine, aby chránilo oči před škodlivým zářením. Z podobného důvodu má Mindy také silnější lebku – má sloužit jako ochrana před mírnou radiací ze zařízení. Kvůli tomu šel ovšem mozek trochu stranou a je menší než náš.

„Design chytrých telefonů a počítačů a naše zvyky při jejich užívání mají enormní vliv na to, jak stojíme a sedíme,“ uvádí TFF v článku, kde projekt představila. „Neustále svoji pozici přizpůsobujeme, díváme se dolů na telefon, nebo naopak nahoru na monitor počítače, a tohle všechno má vliv na držení těla.“ Na Mindy je to hodně vidět. Její svaly jsou na šíji viditelně silnější a krk je kratší, obojí samozřejmě z důvodu, aby dokázaly lépe podporovat těžkou lebku, když je tak často skloněná. Kvůli tomu má Mindy i viditelný hrb.

Technologie se změní

Ačkoli je tahle vize člověka kolem roku 3000 mírně řečeno děsivá, slouží jen jako varování pro současnou generaci. Je totiž extrémně pravděpodobné, že počítače i chytré telefony už během desetiletí pozvolna vystřídají jiné technologie, které si takovou daň na našich tělech vybírat nebudou, například „chytré headsety“.

Zdroj: TollFreeForwarding.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom