21. září 2022 06:00
Adam Vala

Unikátní elektrárna je novou nadějí lidstva. Testy překonaly jakákoli očekávání

Popis funkcí mořské elektrárny (Zdroj: Wave Swell Energy)

Plošina UniWave sama vytváří vodní vír, který pohání turbínu. Po roce testování přicházejí ještě lepší výsledky, než s jakými se původně počítalo.

Když se mluví o tzv. čisté energii, pravděpodobně vás ihned napadnou fotovoltaická pole nebo listy vrtulí větrných elektráren. K obnovitelným zdrojům ale samozřejmě patří také voda, takže i elektrárny na říčních tocích dodávají do sítě čistou energii a jsou vítanou alternativou. Nemusí to však být pouze řeky, kde je možné elektrárnu zapojit, jak ostatně dokazuje společnost Wave Swell Energy a jejich UniWave 200. Jde o plošinu, kterou je možné ukotvit na pobřeží nebo ji odtáhnout kamkoliv na moře a nechat ji pracovat.

Plošina UniWave 200 si vír pro pohánění turbíny vytváří úplně sama.

Jak, ptáte se? V tom je skutečná technologická magie, protože plošina UniWave 200 si vír pro pohánění turbíny vytváří úplně sama. Přirozené vlnobití vhání vodu do speciální betonové komory, čímž se v ní stlačuje vzduch a vytlačuje se přes výstupní ventil. Když pak voda zase ustupuje, vzniká silný podtlak, který nasává vzduch zpět, ale tentokrát už přes turbínu na horní části a tím vyrábí elektřinu. Pak už je samozřejmě snadné zapojit plošinu kabelem do sítě a podpořit další zdroje energie.

Soběstačná elektrárna

Snad i proto, jak geniálně celý princip zní, vás patrně nepřekvapí, že společnost Wave Swell Energy nepřišla s tímto nápadem jako první. Podobná zařízení už existují, ale většinou narážejí na vysoké pořizovací náklady, a tudíž nepříliš vysokou efektivitu výroby. Klíčovou inovací UniWave 200 je proto zjednodušení celého procesu a roztáčení turbíny jen v jednom směru. Tím klesly náklady na výrobu a zároveň by měly mít turbíny větší životnost, protože se do nich při velkých vlnách nedostává tolik slané vody. Všechny pohyblivé části jsou totiž nad hladinou a v ideálním případě s vodou do kontaktu ani nepřijdou. Důležité také je, že se UniWave 200 může pohodlně začleňovat do již existujících vlnolamů či mořských zdí, takže projekty na ochranu pobřeží lze spojovat s výrobou čisté energie.

A že UniWave 200 funguje, potvrzuje roční testování, během kterého byla plošina o výkonu 200 kW umístěna u ostrova King Island, který čelí notoricky rozbouřenému moři u Bassova průlivu, oddělujícího ostrovní stát Tasmánie od australské pevniny. Celých 12 měsíců dodávala do sítě spolehlivou energii, a i když to nebylo hlavním cílem testu, výsledky byly lepší než původní předpovědi.

Přesto šlo především o optimalizací zařízení a snahu odladit všechny nedostatky předtím, než by v roce 2023 měla začít ostrá výroba. Společnost Wave Swell Energy nicméně uvedla, že při výkonu 40 kW bylo možné extrapolovat množství energie v řádu 1 MWh za 24 hodin, což je s přibližně 45–50procentní účinností slibný začátek.

Plošina zůstane u King Island minimálně do roku 2022 a poté začne společnost s prvními zájemci vybírat vhodná místa pro další plošiny.

Plošina zůstane u King Island minimálně do konce roku 2022 a poté začne společnost s prvními zájemci vybírat vhodná místa pro další plošiny. Společnost se domnívá, že roční testování prokázalo možnost zapojit gejzírové elektrárny do moderního energetického mixu a nabídnout tak lidem další alternativu pro zisk elektrické energie.

Zdroj: New Atlas

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom