23. listopadu 2022 06:00
Adam Vala

5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině

Ukrajina tvrdí, že jeden z jejích odstřelovačů usmrtil cíl na vzdálenost 2 710 metrů. Jde o třetí nejdelší zaznamenaný smrtící zásah během válečné operace. Kdo drží první místo?

Podle vojenského velitelství v Kyjevě dokázal jeden z ukrajinských „sniperů“ zasáhnout a usmrtit svůj cíl na vzdálenost 2 710 metrů. Pokud bude střela potvrzena, půjde o třetí nejdelší zásah během válečné operace, čímž by došlo k překonání dosavadního rekordu britského odstřelovače Craiga Harrisona na třetím místě pomyslné tabulky. Harrison zaznamenal zásah na vzdálenost 2 475 metrů v roce 2009, když neutralizoval dva bojovníky Tálibánu. Historie se však ostrostřelci z řad odstřelovačů jen hemží a první místo vás s ohledem na zaznamenanou vzdálenost nepochybně překvapí. Pojďme však vystoupat na první místo v naší krátké tabulce pěti nejúspěšnějších „sniperů“.

5) Rob Furlong, 2 430 metrů

Na pátém místě naší tabulky je kanadský odstřelovač Rob Furlong, který svůj zásah zaznamenal během války v Afghánistánu. Stalo se tak v březnu 2002 během operace Anakonda, kdy celý tým kanadských odstřelovačů dohlížel na údolí Shah-i-Kot. Furlong střílel na bojovníka Al-Káidy, který nesl samopal RPK-47. První střelou svůj cíl minul, druhou zasáhl útočníkův batoh a třetí mířila přímo do hrudníku nepřítele. Střílel ze zbraně TAC-50 a každý projektil letěl k cíli dlouhé tři sekundy. Furlong držel rekord nejdelšího bojového zásahu od března 2002 do listopadu 2009.

4) Craig Harrison, 2 475 metrů

Roba Furlonga překonal již zmiňovaný Craig Harrison, britský odstřelovač, který dokázal prodloužit svůj úspěšný zásah o dalších 45 metrů. Stalo se tak rovněž během války v Afghánistánu, konkrétně pak během útoku na kulometné hnízdo bojovníků Al-Káidy. Harrison střílel ze zbraně L115A3 a společně se svým pozorovatelem potřebovali devět výstřelů, aby správně změřili vzdálenost a nastavili zbraň. Jeho první střela na cíl pak zasáhla rovnou dva bojovníky Al-Káidy, přičemž jednoho zasáhla do slabin a druhého do plic. Vzdálenost následně měřil vrtulník pomocí laserového zaměřovače, aby potvrdil, že šlo o nejdelší úspěšnou střelu.

3) Neznámý ukrajinský voják, 2 710 metrů

Tím se dostáváme k aktuální zprávě o zásahu ukrajinského vojáka, která však zatím stále čeká na oficiální potvrzení. Co se týče detailů, zatím nejsou příliš známy, jisté samozřejmě je, že cílem výstřelu byl ruský voják schovávající se v lese. K dispozici jsou nicméně údajné záznamy z puškohledu, které mají zásah potvrzovat, dále se jimi ale bude ukrajinská armáda zabývat a vyhodnocovat je.

2) Neznámý australský voják, 2 815 metrů

Druhé místo tabulky, bez ohledu na budoucí potvrzení či vyvrácení střely ukrajinského vojáka, drží odstřelovač z Austrálie. Svůj zásah z dubna 2012 rovněž zaznamenal během války v Afghánistánu, detailů je ale v tomto případě trochu méně. V první řadě jméno střelce nebylo z bezpečnostních důvodů odtajněno, a to i s ohledem na důležitost zasaženého cíle. Australan ze své pušky Barrett M82A1 usmrtil jednoho z velitelů Tálibánu, a to na neuvěřitelnou vzdálenost 2 815 metrů. Je nicméně nutné dodat, že během operace byli na místě odstřelovači dva a není stoprocentně jisté, čí projektil cíl zasáhl. I z tohoto důvodu v některých tabulkách není tento zásah uváděn, a to právě z toho důvodu, že nešlo o práci jednoho odstřelovače, ale o svého druhu náhodu, jejíž pravděpodobnost zvyšovala přítomnost druhého střelce.

1) Neznámý kanadský voják, 3 540 metrů

Nyní už přichází odpověď na otázku, kdo je nejúspěšnějším odstřelovačem v historii, pokud úspěch měříme na základě vzdálenosti. Ani v tomto případě neznáme jméno střelce, šlo však o příslušníka Joint Task Force 2, který v roce 2017 neutralizoval jednoho z bojovníků ISIS. Vzdálenost byla měřena pomocí videozáznamu a dalších postupů kanadské armády, která následně více než 3,5kilometrový zásah potvrdila. Z bezpečnostních důvodů však nebyly zveřejněny žádné bližší informace, ovšem v prohlášení Kanadské armády stálo, že zásah významným způsobem narušil plánovaný útok Islámského státu na Irácké bezpečnostní složky.

Zdroj: Daily Mail, Global News, Sky News, National Interest

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom