13. listopadu 2022 06:00

Nález unikátního Thorova kladiva a dvou zvláštních mečů zaskočil vědce. K čemu sloužily?

Oba působivé objevy samozřejmě úzce souvisí se starou severskou mytologií. Odborníci ale přesto v několika věcech ještě nemají zcela jasno.

Skoro se zdá, že když se ve Švédsku poslední dobou staví, archeologové z toho vždy mají nějaký unikátní objev. Našli takhle například prastará ohniště, otvory pro sloupy či keramiku. Na místě budoucí dálnice nyní odkryli dva velice prazvláštně pohřbené meče a na lokaci, kde by měly zanedlouho stát nové byty, objevili dokonce Thorovo kladivo.

Unikátní Thorovo kladivo

Samozřejmě nejde o skutečné kladivo mytického boha hromu a blesku, nález je ale i tak unikátní. Jedná se totiž o olověný amulet, který je víc než 1000 let starý. Pochází tedy z konce éry Vikingů a je jediným svého druhu, který kdy v téhle oblasti objevili. Je možné, že byl i zlacený a stříbřený, potvrzení ale bude ještě od archeologů vyžadovat důkladné čištění a další analýzu amuletu. Pokud byste ho chtěli prozkoumat opravdu důkladně, můžete – tady je náhled ve 3D.

Jeho majitel ho pravděpodobně nosil na hrudi, zřejmě trochu „na truc“ rozmáhajícímu se křesťanství – jako důkaz, že stará regionální božstva pro něj zdaleka nejsou zapomenutá.

Meče jako most k Odinovi

Nález oněch dvou podivně pohřbených mečů, o kterých jsme se zmiňovali výše, je v mnohém ještě o něco zajímavější. Jejich majitelé leželi v sousedních hrobech a meče neměli podél těla – byly v hrobě uložené vertikálně. Kdokoli tyto železné zbraně takhle nainstaloval, ten oba meče zarazil víc než 40 centimetrů hluboko do kamenité půdy. Bez kladiva či alespoň velkého kamenu by něco takového pravděpodobně ani nešlo zvládnout.

Důvody, proč si s uložením mečů dal před zhruba 1200 lety někdo takovou práci, a proč vůbec nechal něco tak drahého, jako byl vikingský meč, jen tak v hrobě, navíc nejsou odborníkům známé. Možná to ale bude také souviset se severskou mytologií. Stojící meč mohl sloužit jako pomyslný most mezi pohřbeným bojovníkem a bohem Odinem. Případně Valhallou, místem, kam po smrti podle severských legend odcházejí stateční padlí bojovníci.

Zdroj: Kulturmiljohallandblogg.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom