16. září 2022 06:00

Vikingové objevili Ameriku 500 let před Kolumbem. Podívejte se na jasné důkazy

Objev Ameriky je spojován s cestou Kryštofa Kolumba. Ve skutečnosti jej ale o 500 let předběhl jistý ambiciózní Viking.

Věhlasný vikinský mořeplavec Erik Rudý měl reputaci, které bylo třeba se vyrovnat. To věděl i jeho syn, Leif Eriksson. Ten se jednoho večera setkal s bohatým islandským obchodníkem, který Leifovi vyprávěl o tom, jak při jedné z námořních cest spatřil na horizontu obrysy země. Leifovi bylo jasné, že respekt otce i vikinské komunity obecně mu může přinést nové zboží z nových zemí. Po čase, kdy si osvojil námořnické dovednosti, shromáždil posádku o 35 mužích a vydal se neobjevenou zem hledat.

Daleká cesta

Posádka vyrazila přes Davisův průliv, nejkratší cestou mezi Grónskem a Amerikou, a dál na jih podél pobřeží. Nebyla to lehká plavba, jak můžete vidět v dokumentu První před Kolumbem na Prima ZOOM. Loď se musela potýkat s vlnami a proplouvat kolem ledovců. Zhruba 320 km od Grónska narazili na neznámou pevninu a pojmenovali ji Helluland čili kamenná země. S největší pravděpodobností šlo o dnešní Baffinův ostrov na severu Kanady. To však Leifovi nestačilo, a tak jeho loď plula dál. Nakonec Vikingové vstoupili na americkou půdu na ostrově, který pojmenovali Vinland neboli země vína. Dnes se tento ostrov jmenuje Newfoundland. Zde založili prosperující kolonii.

Slavný návrat

Dodnes jsou na Newfoundlandu jasné stopy vikinské přítomnosti. V 60. letech zde bylo nalezeno 11 zachovalých obydlí pocházejících zhruba z roku 1000. Jejich půdorysy odpovídají stejným stavbám, jaké byly nalezeny v Grónsku a na Islandu. Vikinský původ obydlí dokládají také železné hřebíky, které původní obyvatelé v té době neznali. Leif se triumfálně vrátil domů, svého otce Erika Rudého ale o svých úspěších už nepřesvědčil. Zemřel, než se syna dočkal. Leif po Erikovi převzal panovnické povinnosti a žádnou další výpravu už nepodnikl.

Zdroj: History

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom