18. listopadu 2022 06:00

Nejrychlejší had světa dožene i člověka. Podívejte se na jeho zabijácký sprint

Dohonit dospělého člověka je pro tohoto hada hračka. K rychlému pohybu používá vskutku specifickou techniku, která je efektní i efektivní zároveň.

Výrůstky na hlavě nejsou to jediné, čím chřestýš rohatý (Crotalus cerastes) vyniká. Až 82 cm dlouhý had je charakteristický svým zvláštním pohybem, při kterém se dotýká povrchu země jen na dvou místech a vypadá, jako by se pohyboval do strany. Proto se mu v angličtině říká „sidewinder“ (sidewind = pohyb do strany). V plném pohybu dokáže vyvinout závratnou rychlost až 29 km/h.

Smrtelné lákadlo

To se hodí, když přijde na jaře období páření. Při hledání samice totiž dokáže překonat dlouhé vzdálenosti. Samička mu následně porodí 10 až 20 mláďat, která jsou zpočátku dlouhá 152–20 cm. Když had vyroste ve volné přírodě, dožije se až 13 let, v zajetí se dožívá i dvakrát vyššího věku.

K přežití mu pomáhá i jeho lovecká dovednost, kterou ukazuje i dokumentární seriál Nespoutané Mexiko na Prima Zoom. Chřestýš rohatý rád útočí ze zálohy, přičemž na svou kořist čeká zahrabaný v písku. Na svém jídelníčku má hlavně menší ještěry, hlodavce či malé užovky. Mladší chřestýši k lovu používají i zrohovatělou část kůže na konci ocasu. Rychlým pohybem připomíná pohyb motýla, pomalým spíše housenky, což se hodí pro přilákání obětí. Starší chřestýši preferují, když o nich kořist do poslední chvíle vůbec neví a charakteristickou část ocasu využívají primárně k zastrašování silnějšího soupeře.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom