16. listopadu 2022 06:00

Obávaný had je mistrem nečekaných útoků. Podívejte se, jak naláká kořist na svou velkou slabinu

Chřestýši jsou nejdokonaleji vyvinutí hadi naší planety. Dokonalé maskování, termoreceptory i smrtící tesáky z nich dělají hrozivý symbol Ameriky.

První chřestýši se na území Spojených států amerických objevili už před 14 miliony lety a vlivem různorodého prostředí se zde vyvinulo na 32 rozmanitých druhů. Roky evoluce z chřestýšů vytvořily nejdokonaleji rozvinuté hady na naší planetě, kteří disponují hned několika superschopnostmi.

Malý, ale šikovný chřestýšek

Dokonalé termoreceptory ke stopování kořisti, citlivý jazyk usnadňující orientaci či tesáky plné smrtícího jedu, to je jen malý výčet toho, co dělá z chřestýšů hotové zabijáky a postrachy domovské Ameriky. Nenechte se zmást ani velikostí některých z nich, jako je například chřestýšek zakrslý. Navzdory své maximální délce 30 centimetrů se jedná o obávaného predátora severovýchodních amerických lesů, který je mistrem nečekaných a extrémně rychlých výpadů.

I tento malý plaz se během evoluce řídil prastarým heslem přizpůsob se, nebo zemři a ze své nevýhody udělal obrovskou výhodu. Obdobně jako jeho kolegové používá chřestění jako svůj rodný jazyk. Na rozdíl od jejich ocasních chrastítek však chřestýškův aparát nikoho nezastraší, a tak své kořisti na jeho vibrace naopak láká. V dokumentu V říši chřestýšů, který vysílá Prima ZOOM, koneckonců můžete na vlastní oči vidět, jak malý hádek obelstí naivního hlodavce, který se rázem změní v jeho kořist.

Zdroj: Animal Diversity

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom