2. listopadu 2022 06:00

Staré lvici záhadně narostla hříva. Jaké má podivná anomálie vysvětlení?

Ošetřovatele lvů v Zoo Topeka v americkém Kansasu o této anomálii donedávna ani neslyšeli. S čím neobvyklý vzhled souvisí?

Lvi mají hřívu a lvice ne. Tuhle informaci lidé obvykle obdrží už ve věku okolo dvou tří let a vydrží s ní až do dospělosti. Pohlavní dimorfismus, jak se odlišnému vzhledu samců a samic odborně říká, je u lvů právě díky zmíněné hřívě daleko výraznější než u ostatních kočkovitých šelem. Jak se ale přesvědčili ošetřovatelé v kansaské Zoo Topeka, nic není stoprocentní.

Vliv testosteronu

Prvních náznaků hřívy si u své 18leté lvice Zuri zaměstnanci zoo všimli asi měsíc poté, co jediný lví samec tříčlenné smečky, Avus, v říjnu 2020 zemřel. Zuri se svou stejně starou sestrou Asante tak zůstaly samy a zpočátku prý vypadaly nervózní a méně žraly. Aby také ne – lvi mají unikátní sociální strukturu.

Zatímco samice většinou loví a starají se o mladé, primárním úkolem samců je ochrana smečky a odstrašování rivalů. Ošetřovatelé proto původně přišli s teorií, že náhlou změnu ve vzhledu Zuri nějakým způsobem odstartovalo právě Avusovo úmrtí a s ním spojená změna sociálního postavení Zuri. A samozřejmě vinili i její věk – lvice se v přírodě zřídka dožívají více než 12 let.

Pak ale začali pátrat po podobných případech a zjistili, že tuhle vzácnou anomálii odborníci přece jen už párkrát zaznamenali, a to jak v zajetí, tak v přírodě. Odborný magazín African Journal of Ecology v roce 2016 například otiskl studii, která takto změněných lvic sledovala celkem pět. Na těchto divokých zvířatech sice nebylo možné provést krevní a další testy, vědci ale zaznamenali, že ačkoli se tyto lvice pářily, nikdy nezabřezly. Dospěli tak k závěru, že by u nich mohl výskyt hřívy souviset s vysokou hladinou testosteronu. Ten totiž určuje kvalitu a hustotu hřívy u samců.

U lví samice v zajetí měli odborníci možnost výskyt hřívy zkoumat zatím ve dvou případech – v roce 2011 v Národní zoologické zahradě v JAR a v roce 2018 v zoo v Oklahoma City. V prvním případě měla lvice skutečně zvýšené hladiny testosteronu, ve druhém veterinář našel lvici nezhoubný nádor, který u ní pravděpodobně také způsobil hormonální nerovnováhu.

Najdou odpověď v genech?

Odborníci pracují i s teorií, že lvice s tendencí k růstu hřívy mají nějakou genetickou odlišnost, díky které se u nich samčí hormony projevují víc než u ostatních samic. Je dokonce možné, že se podobné odchylky vyskytují i u samic jiných kočkovitých šelem, či dokonce u šelem obecně. Žádná ale nemá tak výrazně jiné pohlavní znaky jako lvi, a proto si toho lidé ještě nikdy nevšimli. Vědci proto hodlají pokračovat s výzkumem této kuriózní anomálie.

Zdroj: Topeka Zoo and Conservation Center

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom