24. července 2022 06:00

Souboje lvů rozhodují o životě a smrti lvíčat. Podívejte se na krvavý střet

Lev je sice považovaný za krále zvířat, to ale neznamená, že je vzorem ctnosti. Naopak se velmi výrazně řídí pravidlem, že přežije ten nejsilnější, což pravidelně vede k soubojům o krále smečky. Po porážce starého patriarchy následuje utrpení jeho potomků.

Mladí lvi mají obvykle velmi málo času na šíření svých genů. Jelikož samice rodí zpravidla po dvou letech, má potenciální zájemce o otcovství jen krátké období na vyhlédnutí ideální partnerky. Jenže aby se jí mohl hormonálně rozbouření lev zmocnit, musí nejprve porazit hlavu rodiny, jíž je obvykle stárnoucí lev. Lvi jsou totiž dobří stratégové a útok na postaršího lva má rozhodně větší naději než podobná akce vůči mladšímu samci.

Souboj o osud rodiny

Souboj, k němuž nevyhnutelně dojde a který můžete vidět i v dokumentu Nejpodivnější živočichové světa na Prima ZOOM, nepřinese vítězi jen jedinou samici, ale celou lví rodinku, které původní patriarcha vládl. Ani po vítězném souboji ale mladý lev nemá vyhráno. Samice totiž odmítají páření, dokud se starají o lvíčata. Nápadník je tudíž jedno po druhém usmrtí.

Paradoxem je, že když se poté samec s objektem svého zájmu konečně spáří a samice mu přinese vysněné dědice, stává se lev milujícím otcem. Jenže to už může na jeho místo čekat další zájemce. Odhaduje se, že během prvního roku zemře z důvodu usmrcení novým nápadníkem až čtvrtina lvíčat.

Zabíjejí i matky

Usmrcování potomků není neobvyklé ani u samic, ty však mají trochu jiné důvody. Zatímco samci jde o rychlé šíření genu a tlak ho nutí zbavit se překážky stojící mezi ním a jeho vyvolenou, samice obvykle nechá lvíče zahynout v případě, že už jí zůstává pouze jedno, anebo pokud jsou lvíčata slabá či postižená. Soustředí se raději na silné jedince, v nichž vidí větší potenciál do budoucna. Zkrátka a dobře, lvům heslo „hakuna matata“ mnoho neříká.

Zdroj: Africa Geographic

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom