16. července 2022 06:00

Extrémní rychlost gepardů si vybírá daň jinde. Podívejte se na jeho největší slabinu

Co se týče rychlosti, je gepard jednoznačně mistrovským dílem přírody. Jeho unikátní tělesná konstrukce mu umožňuje dosáhnout rychlosti i přes 100 km/h. Jenže ne všechno je dokonalé a i tato kočkovitá šelma má jednu podstatnou slabinu, kvůli níž může přijít o kořist.

Rychlost geparda je ve světě zvířat natolik jedinečná, že je součástí výzkumu řady vědců. Ti dokázali tělo této velké kočky rozložit na části a zjistit, co ji činí nejrychlejším suchozemským sprinterem. Gepard je schopný dosáhnout rychlosti i přes 100 km/h, a to velice rychle. Umožňuje mu to aerodynamické tělo, jež je uzpůsobené pro nízký odpor vzduchu, ale i drobná hlava, která se při sprintu nikde nekymácí. Pro vyrovnávání divokých pohybů má gepard trumf v podobě hbitého ocasu. Ten slouží jako efektivní kormidlo i vahadlo zaručující stabilitu.

Konstrukce jako chrt

Vědci změřili, že dospělý gepard je schopný dosáhnout délky kroku až 7,5 metru, což se může při pohledu na zvíře jevit skoro až neuvěřitelně. Tělesná konstrukce podobná chrtovi však mnohé objasňuje. Gepard není kdovíjak svalnatý, spíše je štíhlý a pružný. Jeho svalová hmota je s jeho kostrou v dokonalé symbióze a umožňuje mu překrývání končetin natolik efektivně, že není žádný problém bryskně protáhnout krok a s každým zlomkem vteřiny navyšovat frekvenci střídání končetin.

I sebehbitější nohy by však byly k ničemu bez širokého hrudníku, do něhož gepard při sprintu natáhne velké množství kyslíku. Zatímco při odpočinku dosahuje zvíře pouhých 60 dechů za minutu, jakmile vypálí za kořistí, není výjimečné navýšení až na 150 dechů. Přesto není jeho kapacita nekonečná a i gepard musí být při své rychlosti schopný rychle zasáhnout kořist. V plném výkonu totiž vydrží jen kolem 12–20 vteřin, a pokud se mu do té doby nepodaří oběť uhnat, musí si dát pauzu až na 30 minut, během nichž opět nabere síly.

Slabina v podobě čelisti

A právě ve finální fázi lovu se nachází největší gepardí slabina. Ačkoli je kočkovitá šelma rychlostním šampionem, jakmile dojde na zakousnutí, má velké problémy. Může za to jeho velká nosní dutina, díky níž sice může čerpat ze vzduchu obří množství kyslíku, avšak výměnou za krátkou a při srovnání s konkurenčními kočkovitými predátory značně slabou čelist. Ta způsobuje problémy nejen při usmrcení kořisti, ale i při obraně uloveného oběda či večeře.

I gepard musí odrážet útoky ostatních predátorů savany, přičemž jak můžete vidět i v dokumentu Neuvěřitelné schopnosti zvířat na Prima ZOOM, problém mu způsobí i agresivní smečka hyen, která se ráda přijde obohatit na cizí účet. Gepard ví, že při obraně bohužel nemá velkou šanci, a tak často volí opuštění svého úlovku a odběhne do bezpečí. Ostatně kdo by ho asi tak stíhal, když je ve svém rajónu zdaleka nejrychlejší.

Zdroj: African Wildlife Foundation

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom