9. srpna 2023 12:54

Piraně útočí jako armáda bláznů. Podívejte se, jak za pár vteřin rozcupují kořist

Piraně jsou schopné ohlodat na kost i krávu. Málokdo však tuší, že za jejich shlukováním do mocného hejna stojí jejich vlastní strach.

Ostrými zoubky vybavené piraně si nejen kvůli hororovým filmům vysloužily nálepku agresivních zabijáků, kteří jsou schopní požrat svou kořist doslova za pár vteřin. A skutečně tomu tak je. Piraně však nejsou agresivní permanentně a za jejich útoky a životním stylem stojí racionální důvody.

Piraňa má strach

Piraňa obecná (Pygocentrus natteneri) dorůstá až 30 cm a dosahuje váhy i 3,5 kilogramu. Od okamžiku svého narození však ještě není schopná dravého útočení. Živí se proto především hmyzem a korýši. Až s přechodem k dospělosti se začínají jedinci přeorientovávat na větší sousta, která by však individuálně pravděpodobně nenapadli. Piraně jsou totiž od přírody poměrně bojácným stvořením, které je i ve vodách slavné Amazonky postaveno před hrozbu predátorů a rozhodně nepatří mezi mytické alfa jedince, před nimiž by jakákoli konkurence brala nohy na ramena.

Ačkoli si můžete v dokumentu Nejpodivnější živočichové světa na vlastní oči prohlédnout, že ptačí pád do poklidné vody mezi hladové rybí hejno znamená rychlou a bolestivou smrt, jsou to právě nejrůznější druhy dravých ptáků, kteří piraně rádi zařadí na jídelníček. A nezapomínejme, že v Jižní Americe, kde se piraně vyskytují, si na nich rád pochutná i člověk či kajman. Strach z ohrožení vede piraně ke shlukování do hejna, které má zaručit vyšší bezpečnost. Ta však přichází s jednou podstatnou daní – bojem o každé sousto.

Boj o sousto

Když tedy vidíte, jak se hladové piraně doslova vrhají na svou oběť a jedna po druhé ukusují kusy tkáně, kterou musí kvůli neschopnosti žvýkat obratem zhltnout, můžete si být jistí, že v tu chvíli bojují ze všech si o svou budoucí existenci. U rybích jedinců dojde při boji o sousto doslova k pominutí smyslů, což vede ke slavným útokům, které zpění vodu, jež se brzy obarví do ruda. Ačkoli pro člověka není piraňa v běžném najedeném stavu nebezpečná, vše se rychle změní, pokud trpí nedostatkem stravy.

Zdroj: DW / Smithsonian Magazine

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom