28. července 2023 06:00

Obávaný pavouk zabije a pozře i druhého nejjedovatějšího hada světa. Podívejte se na jednoznačný souboj predátorů

Představa pavouka, který chytí, usmrtí a pozře hada, může být pro někoho překvapivá. Jedná se ale o situaci, která je v Austrálii běžnou rutinou.

Tohle jsem vyfotila ve vinici Gapsted v severovýchodní části Victorie,“ napsala Robyn McLennan na sociální síť poté, co byla svědkem fascinujícího zápasu mezi pavoukem a hadem.

Soupeři to navíc byli skutečně impozantní. Jedním z nich byla snovačka hasseltova (Latrodectus hasselti), která patří do skupiny pavouků, jimž Australané říkají Redback – červený hřbet. U nás je ale známe jako černé vdovy. A plaz, kterého lapila do svých chaoticky spředených sítí s extrémně pevnými vlákny, je druhý nejjedovatější suchozemský had světa, pakobra východní (Pseudonaja textilis).

Na hada si troufne jen několik pavouků

Jakkoli brutální a kuriózní vám tenhle boj přijde, nejde o raritu. Černé vdovy patří mezi několik druhů pavouků, kteří hostinou v podobě hada nepohrdnou. Na rozdíl od velkých sklípkanů, kteří na hady vyloženě útočí a jsou schopní je udržet s pomocí vlastních sil, dokud jed nezačne působit, černé vdovy a podobní drobnější pavouci spoléhají na sílu svých pavučin.

Do oběti vstřikují komplexní jed alfa-latrotoxin, který působí na nervovou soustavu. Jed hada nejen usmrtí, ale také ho začne zevnitř pomalu měnit na tekutinu. Tu z něj pak pavouk vysrkne. Vzhledem k velikosti hada to ale může trvat dny, či dokonce týdny.

Zdroj: Robyn McLennan / Arachnos.eu / National Geographic.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom