14. listopadu 2022 15:29

NASA úspěšně otestovala vlastní létající talíř. Pokoří s ním Mars i Venuši

Technologie, které dostanou člověka na Mars (Zdroj: NASA)

Létající talíře přistávající na povrchu Země nejsou v představách zastánců invaze Marťanů ničím překvapivým. NASA se teď ale chystá vyslat své vlastní talíře opačným směrem, tedy k rudé planetě.

V rámci jednoho z nejvýznamnějších aktuálně probíhajících projektů NASA vynesla v listopadu 2022 raketa Atlas V ze základny Vandenberg v Kalifornii do vesmíru poměrně průlomové zařízení. Mírně nesrozumitelná zkratka LOFTID (Low-Earth Orbit Flight Test of an Inflatable Decelerator), kterou NASA v případě testu používá, odkazuje na cíl projektu: otestovat při sestupu z nízké oběžné dráhy nové nafukovací přistávací zařízení.

Samotný test proběhl na výbornou. Po vypuštění do vesmíru NASA prostřednictvím on-line přenosu potvrdila úspěšné nafouknutí talíře LOFTID ve výšce 125 km nad zemí. Talíř o průměru 6 metrů začal vzápětí sestupovat do atmosféry, přičemž se na krátkou dobu podle očekávání ztratilo spojení a přenos dat. Během sestupu musel talíř odolat teplotě 1 400 °C.

Nafukovací zařízení dopadlo na hladinu Tichého oceánu správnou stranou (tedy špičkou dolů) asi 800 km od Havajských ostrovů a jen 8 kilometrů od záchranného plavidla Kahana II. Ještě před dopadem podle plánu létající talíř pro jistotu odhodil záznamové zařízení, aby v případě zničení systému za 93 milionů dolarů vědci a technici nepřišli o klíčová data.

Létající talíř pro Mars, Venuši nebo Titan

LOFTID tvoří roztažitelná nafukovací konstrukce ve tvaru létajícího talíře, jejímž úkolem bude zpomalit klesání marsovskou atmosférou a bezpečně dopravit náklad na povrch Marsu. Tím nákladem mohou být jak astronauti, tak zásoby a technika, například velké rovery. Přístroje NASA dosud na povrchu rudé planety přistávaly pomocí padáků, už v případě vozítek Spirit a Opportunity (hmotnost mírně přes jednu tunu) bylo nutné ke zmírnění nárazu použít systém airbagů.

Podobně těžké, ale mnohem rozměrnější rovery Curiosity a Perseverance dosedly na povrch Marsu pomocí padáků a vesmírného jeřábu SkyCrane opatřeného raketami. Jeho nosnost je ale limitovaná právě zhruba 1 000 kilogramy.

Projekt LOFTID je součástí přípravy dlouhodobé mise, jejímž cílem je dopravit astronauty na Mars. Přestože aktuálně má přednost lunární projekt Artemis, NASA vzhledem ke složitosti cesty k Marsu jednotlivé dílčí komponenty testuje už nyní. Navíc se použití LOFTID neomezuje jen na Mars. Podle Trudy Kortesové z NASA pozemské létající talíře mohou v budoucnu navštívit další objekty Sluneční soustavy s odpovídající hustotou atmosféry, jako je Venuše nebo největší Saturnův měsíc Titan. Jeho schopností se ale dá pochopitelně využít i na Zemi. Naopak vzhledem k absenci atmosféry je v případě Měsíce LOFTID nepoužitelný.

ZDROJ: Space.com

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom