3. listopadu 2022 06:00

Po Velkém třesku začala gigantická válka. Podívejte se, co určilo podobu vesmíru

Velký třesk byl bezpochyby jednou z nejzásadnějších událostí historie. V momentě, kdy se zažehla první jiskra, ale neměl vesmír zdaleka vyhráno.

Na začátku byl vesmír vyplněný vysokou energetickou hustotou a teplotou, díky čemuž se začal rozpínat. Když dosáhl průměru zhruba 25 světelných let, představoval kouli světla a hmoty, kterou postupně zaplňovaly elementární částice. Další procesy ale nebyly nic jednoduchého, naopak teprve začala bitva o naši existenci, jak ji známe.

Vesmírná řež

V novém vesmíru se totiž začala dramaticky srážet hmota s antihmotou. Obě složky spolu příliš neladí a při kontaktu jedna druhou zničí. Při tom se uvolňovalo značné množství energie, zároveň však během konfliktu zmizelo zhruba miliardkrát víc hmoty, než dnes ve vesmíru vidíme. Tahle zničující vesmírná válka, kterou můžete vidět v seriálu Jak funguje vesmír na Prima Zoom, mohla skončit jakkoli.

Naštěstí skončila vítězstvím hmoty, vesmír se tak postupně zklidnil a začal se ochlazovat. Díky tomu vznikla protonová jádra, která dala vzniknout částicím, z nichž se postupně zformovala vesmírná tělesa. Jak ale zvítězila hmota, která umožnila naši současnou existenci? Na to zatím nikdo odpověď nezná, ale snad ji brzy přinesou pokusy s velkým hadronovým urychlovačem. Nutno říci, že případné vítězství antihmoty by pro nás nemuselo znamenat příliš velký rozdíl. Podle teoretických fyziků mohl výsledek vypadat v podstatě stejně jako dnes, jen by vše bylo z antihmoty, jíž bychom říkali hmota.

Zdroj: CERN

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom