10. září 2022 06:00

Vesmír řídí neznámá síla. Podívejte se, jak drží galaxie pohromadě

Mezi největší záhady vesmíru stále patří vesmír samotný. Způsob jeho fungování, jeho rozpínavost i jeho složení stále patří mezi předměty výzkumů. Nezanedbatelná část vesmíru, která nadále nedává vědcům spát, je existence temné hmoty.

Ve vesmíru je vše v pohybu. Celé galaxie rotují ve zdánlivě volném prostoru takovou rychlostí, že jejich vlastní gravitace by je sotva mohla udržet a dávno by neměly držet pohromadě. Totéž platí o galaktických klastrech, které spolu drží i přesto, že je to nad jejich síly. Vědci tak nezbytně docházejí k závěru, že galaxie udržuje pohromadě i něco dalšího. Něco, co má hmotnost navíc a tím generuje i více gravitace. Problém je, že ono „něco“ není viditelné. Proto se ujala přezdívka temná hmota.

Neviditelná síla

Na rozdíl od známé hmoty nijak neinteraguje s elektromagnetickým zářením. Což znamená, že nepohlcuje, neodráží ani nevyzařuje světlo, takže není viditelná a není ani jasné, co přesně temnou hmotu vytváří. Jediné vodítko vedoucí k její existenci je samotná gravitace. Podle výzkumů přitom temná hmota převažuje viditelnou hmotu přibližně šest ku jedné, čímž tvoří zhruba 27 % celého vesmíru. Hmota, kterou známe a která tvoří hvězdy a celé galaxie, má na tvorbě vesmíru asi 5% podíl.

Co tedy tvoří zbylých 68 % obsahu vesmíru? Podle vědců je hlavním hybatelem kosmu tzv. temná energie. Ta je silou rovnoměrně rozloženou v prostoru a pravděpodobně zodpovídá za zrychlování a rozpínání vesmíru. Temná energie totiž neslábne, ale postupuje stále stejnou rychlostí a tím zrychluje i pohyb a rozpínání vesmíru. Co temnou energii i temnou hmotu vytváří, je však stále předmětem výzkumů a teorií. Na přesné rozpoznání toho, jak vesmír vlastně funguje, si tak zřejmě musíme ještě počkat.

Zdroj: Cern

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom