26. září 2022 06:00

Tajemné signály z vesmíru mají jednoduché vysvětlení. Proč za nimi nestojí mimozemšťané?

Rychlé rádiové záblesky z vesmíru už nějakou dobu zaměstnávají vědeckou obec. Jejich původ je nejspíš konečně vysvětlen, navíc by mohly sehrát klíčovou roli při průzkumu hlubokého kosmu.

Možnost navázat kontakt s někým z vesmíru je stále jedním z nesplněných snů nejen vědců. Přesto se občas podaří zachytit krátký signál, který k nám doputoval z jiné galaxie. Je sice na 10x vyšší frekvenci, než můžeme slyšet, po rozluštění ale zní jako hvízdnutí. Vědci jim říkají rychlé rádiové záblesky.

Znamená to, že na nás z kosmu hvízdají mimozemšťané? Bohužel, jejich původ zřejmě není ani zdaleka tolik zakořeněn v žánru vědecké fantastiky.

Hvězdné zemětřesení

Podle nejnovějších teorií pocházejí rychlé rádiové záblesky z mrtvých hvězd, které ani nemusí být v naší galaxii. Hvězda má magnetické pole nezměrně silnější než zemské jádro a když se začne hroutit, stane se z ní magnetar – neutronová hvězda.

Tím magnetická síla dramaticky vzroste. Změny magnetického pole dále narušují kůru hvězdy, dokud nedojde k hvězdnému zemětřesení. Při tom se uvolní energie miliardy biliard atomových bomb, která následně putuje vesmírem. Tento výboj se cestou rozptýlí a „hvízdne“ kolem nás.

Zaplněný vesmír

Rychlý rádiový záblesk ale může být velice užitečný, co se týče výzkumu vesmíru. Jak například ukazuje seriál Obnažený vesmír na Prima ZOOM, vědci se snaží rychlý rádiový záblesk použít jako sonar. Podle nich je totiž možné podle zvukové odezvy zmapovat, čím záblesk na své cestě prošel, a tím určit, jak vypadá galaktický prostor kolem nás. Ten je totiž vyplněn mračny plazmatu a dalšího materiálu, který ukazuje, že neexistuje nic jako prázdný vesmír. Zjištění, co všechno se okolo naší planety nachází, je tak zase o něco blíž.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom