30. října 2022 06:00

Skončí vesmír roztrhaný na kusy? Podívejte se, jak drasticky a rychle má zaniknout

Konec vesmíru je pro nás téměř stejnou záhadou jako jeho začátek, jen k jeho průběhu existuje více teorií. Jedna z nich se jmenuje velké rozervání a zásadní roli v něm hraje temná energie.

Temná energie prostupuje vesmírem a díky své odpudivosti ovlivňuje jeho expanzi. V podstatě si to můžeme představit tak, že se tato síla šíří prostorem na všechny strany a rozhání tak vesmír, který stále zrychluje. Na rozdíl od temné hmoty, která vesmírná tělesa drží pohromadě, je temná energie odpuzuje. Zatím je díky tomu vesmír stále větší, postupně však může dojít ke zhoubnému účinku.

Velké rozervání

Podle hypotézy navržené Robertem Caldwellem, Marcem Kamionkowskim a Nevinem Weinbergem z Dartmouthské univerzity v New Hampshire se vesmír může jednou roztrhnout. Pokud pohyb temné hmoty zrychlí na víc než rychlost světla, překoná rychlost všechny dosavadní síly, a to včetně té jaderné, která drží pohromadě kvarky v neutronech a protonech. Čím rychleji se bude temná energie pohybovat a čím rychleji se bude vesmír rozšiřovat, tím se budou částice trhat. A s nimi i celý vesmír.

Podle tzv. teorie velkého rozervání se nejprve odtrhnou první galaxie, které se následně začnou rozpadat zevnitř. Hned poté přijdou na řadu sluneční soustavy, planety, lidé a nakonec atomy. Během minut budou zničeny planety i hvězdy ve vesmíru a zbydou jen fotony. Světlo se bude stále rozpínat, dokud nepřestane existovat. Nakonec se roztrhne i samo vakuum. Samozřejmě ale není nutné žít denně ve strachu z toho, že se zítra začne trhat vesmír. Kromě toho, že se jedná o záležitost na delší časový horizont v řádech desítek milionů let, existují i další teorie – velký křach a velké ochlazení.

Zdroj: Cern Courier

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom