20. září 2022 06:00
Adam Vala

Nejdetailnější snímek Přízračné galaxie vyráží dech. Úchvatný výjev je vzdálen 30 milionů světelných let

Vesmírný dalekohled Jamese Webba opět uhranul nejdetailnějšími snímky, jaké mohlo lidstvo spatřit. Podívejte se na Přízračnou galaxií M74.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba už od první chvíle svého fungování posílá zpět na Zemi úchvatné fotografie vesmíru. Lze na nich doslova hmatatelným způsobem vnímat, jak se možnosti vědy a techniky neustále posouvají a co dalšího může ještě lidstvo objevit. Někdy je ale potřeba také hodit všechny filozofické otázky za hlavu a jen se kochat nekonečným prostorem kolem nás. Jako třeba v případě galaxie, kterou vědci z NASA označují M74.

Přízračná galaxie

Tahle spirálovitá galaxie, která s sebou nese přídomek Přízračná, se nachází ve vzdálenosti asi 32 milionů světelných let od Země v souhvězdí Ryb a leží téměř dokonale natočená k Zemi. To z ní spolu s jejími dobře definovanými spirálními rameny činí oblíbený cíl astronomů studujících původ a strukturu galaktických spirál. Jenže když se na M74 podívá James Webb, zachycuje i jemná vlákna plynu a prachu, která se vinou ven ze středu galaxie, a umožňuje krásný pohled na hvězdokupu v centru M74.

Fotografie byly pořízeny pomocí přístroje MIRI – Mid-InfraRed Instrument – a pozorování jsou součástí rozsáhlejšího úsilí mezinárodní spolupráce PHANGS o zmapování 19 blízkých galaxií s hvězdnou tvorbou v infračerveném spektru. Přidání křišťálově čistých snímků na delších vlnových délkách umožní astronomům přesně určit hvězdotvorné oblasti v galaxiích, přesně změřit hmotnosti a stáří hvězdokup a získat poznatky o povaze malých zrnek prachu unášených mezihvězdným prostorem.

Zdroj: ESA

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky vesmír galaxie Vesmírný dalekohled Jamese Webba Hubbleův vesmírný dalekohled

Populární filmy na Prima Zoom