8. listopadu 2022 06:00

Vesmírem se šíří exploze kolosálních rozměrů. Něco tak silného lidstvo nikdy nevidělo

Teleskopy zachytily mohutné záření gama, které zřejmě pochází z hvězdné exploze. Záření bylo na teleskopická zařízení poměrně silné, podle astronomů je to jako namířit teleskop přímo do Slunce. Co z toho vyplývá? Podařilo se nám zpozorovat explozi kolosálních rozměrů.

Hvězda, která takto explodovala, musela být podle všeho 30–40krát větší než naše Slunce. Astronomové podle všeho nikdy neviděli tak masivní výbuch, tedy alespoň ne blízko nás. Nabízí se tudíž otázka, jak takovou explozi, která dosáhne až k nám, přesně pocítíme.

Exploze je mimořádnou událostí

Naštěstí téměř nijak, kromě toho, že jsme zaznamenali mimořádnou událost. Hvězda explodovala zhruba 2 miliony světelných let od naší galaxie, což je dost daleko na to, aby to na nás mělo jakýkoli výrazný dopad. Samotná exploze však rozhodně není zanedbatelná a stojí za pozornost, protože něco podobného není ve vesmíru běžné.

Hvězda v Mléčné dráze a jejím okolí se změní v supernovu zhruba jednou za století, možnost „vidět“ takhle velkou hvězdu vybuchnout se však naskytne jednou za milion let. Podle vědců se nyní vybuchlá hvězda zřejmě změní v černou díru. Ta by následně měla mít takovou hmotnost, že její gravitaci neunikne elektromagnetická částice ani světlo.

Zdroj: Mashable

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom