26. října 2022 11:15
Adam Vala

Revoluční vesmírný prak konečně vystřelil náklad NASA. Podívejte se na zlomový moment

Začátkem roku 2022 se objevily zprávy o velmi ambiciózním projektu SpinLaunch, který si vzal za úkol zprostředkovat lety do vesmíru. Nikoliv však očekávaným způsobem, tedy pomocí nosné rakety naplněné palivem a startující z kosmodromu za doprovodu nejrůznějších zvukových i světelných efektů.

Jak už název projektu napovídá, start pomocí SpinLaunch probíhá docela potichu a skrze obří centrifugu, ze které je roztočený projektil vypuštěn komínem kolmo vzhůru, až dosáhne patřičné rychlosti. Zní to možná trochu bláznivě, ale projekt prošel deseti úspěšnými testy s tím, že ten poslední už probíhal v těsné spolupráci s NASA.

Nadzvuková centrifuga

Suborbitální urychlovač SpinLaunch má zatím podobu prototypu. I tak má ale centrifuga v průměru 12 metrů a je schopna roztočit projektil až na hranici rychlosti 8 000 kilometrů za hodinu. Díky tomu může projektil stoupat až do prostoru, ve kterém již bude možné pouhým „postrčením“ pomocí přídavného motoru dostat celý náklad až na oběžnou dráhu. V této fázi zatím SpinLaunch není, ale poslední test, do kterého se zapojila NASA coby jeden z podílejících se subjektů, naznačil obrovský potenciál celého zařízení.

Ačkoliv se NASA – ale také společnosti jako Boeing nebo Google – zajímala o projekt už dříve, teprve na konci října 2022 poskytla vlastní náklad, který požádala vynést projektilem do vzduchu. Šlo o relativně malé zařízení Data Acquisition Unit, které mělo za úkol sesbírat data během startovací fáze v centrifuze, samotném letu i pádu zpět k povrchu naší planety. Základem úspěchu bylo, aby zařízení přežilo obrovské přetížení, které předchází vypuštění, a následně odolalo otřesům způsobeným při pádu. Podle pracovníků SpinLaunch se ale vše podařilo zvládnout a vystřelení prvního nákladu cizí společnosti považují za zlomový okamžik celého projektu. Nyní spolu se zaměstnanci NASA procházejí údaji z akcelerometrů, gyroskopu, magnetometru i čidel tlaku, teploty nebo vlhkosti a u  ž brzy přijdou se závěrečnou zprávou.

Výsledky jsou slibné, chybí však pohon

Ta má potvrdit, nebo vyvrátit budoucí zájem o SpinLaunch ze strany NASA a nepochybně i významným způsobem promluvit do osudu celého projektu. Z dosavadních výsledků se ale zdá, že potenciál, funkčnost i spolehlivost suborbitálního praku je vysoká, a pokud se SpinLaunch dočká i své ostré verze, která má mít přibližně trojnásobnou velikost v porovnání s prototypem, možná se už brzy budeme bavit o revolučním přístupu. Kromě stabilních a uspokojivých výsledků nicméně SpinLaunch potřebuje i dodavatele motoru, který má v poslední fázi letu zaručit, že se projektil dostane až na oběžnou dráhu, ten ovšem dosud určen nebyl.

Zdroj: Business Wire

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom