19. října 2022 06:00

NASA se v listopadu znovu pokusí vydat na Měsíc. Možná ji však předběhne ambiciózní konkurence

NASA připravuje další lety do vesmíru. Projekt Artemis by měl za pár týdnů znovu zkusit štěstí při návratu lidí do kosmu, Američané však nejsou jedinými zájemci o cestu za hranici naší atmosféry.

Raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX brzy dopraví japonské moduly společnosti ispace (ano, skutečně s malým „i“ a „s“) na oběžnou dráhu Měsíce. Mělo by se tak stát v rámci vesmírného programu Spojených arabských emirátů, které se snaží postavit po bok zemí jako USA, Rusko, Japonsko a Čína, které dopravily své vozítko na povrch Měsíce. Obsahem lunárního modulu má být vozítko Rašíd, jež má zkoumat dané prostředí a schopnost mobility ve vesmíru. Let se má uskutečnit mezi 9. a 15. listopadem.

Desetikilový Rašíd bude vybaven dvěma kamerami s vysokým rozlišením, mikroskopem a infračervenou kamerou. Poveze také sondu za účelem sbírání vzorků měsíčního prachu. Výzkum pomůže se sestavením plánu, jak na tělesu bez atmosféry a s nižší gravitací zajistit podmínky pro dlouhodobý pobyt. Zároveň Rašíd využije svůj čas na Měsíci k přípravě na jiný nízkogravitační terén. Emiráty totiž upínají své ambice k cestě na Mars a rády by se chopily jeho kolonizace. Do roku 2117 by chtěly na Marsu vybudovat lidské osídlení.

Cesty na Měsíc komerční linkou

Kolonizovaný Mars ale není jedinou novou nadějí, kterou nám projekt přinese. Účast japonské společnosti ispace může znamenat první komerční kosmický let v dějinách, a předznamenat tak budoucnost dalších takových cest. Lety do vesmíru tak brzy nemusí být výsadou pouze vládních programů. Podle profesora Brada Jolliffa, ředitele univerzitního McDonnellova centra pro vesmírné vědy, by mohly být komerční lety běžné do pěti let.

Na nové éře komerčních letů na Měsíc se přitom může podílet NASA s mezinárodními obchodními partnery. Samotná NASA zároveň chystá poměrně rozsáhlé rozšíření vlastních programů. V rámci Artemis I plánuje výzkumné lety do hlubokého kosmu s lidskou posádkou, což je něco, co skončilo v roce 1972 s posledním letem programu Apollo. Zároveň se chystá postavit vesmírnou základnu, která by obíhala Měsíc. Mezi své plány zahrnuje i další historické mezníky, po měsíčním povrchu se brzy projde první žena i první člověk nebílé barvy pleti.

Dojde konečně na start Artemis?

Kdy se tedy do vesmíru poletí? Raketoplány programu Artemis a společnosti ispace odstartují v listopadu z Kennedyho vesmírného centra na pobřeží Floridy s 24hodinovým odstupem. Artemis přitom startuje po několika odkladech. První pokus nevyšel kvůli nedostatečném chlazení motorů, ukázalo se však, že šlo o vadný senzor. Druhý start byl odložen kvůli úniku kyslíku, následně všechny lety přerušil hurikán Ian. Dnem, kdy se Artemis snad konečně do vesmíru podívá, bude 14. listopad.

Zdroj: Mashable

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom