29. srpna 2022 16:00

Start rakety letící k Měsíci byl zrušen. Co s ní bylo špatně a kdy bude druhý pokus?

Nosná raketa SLS, tyčící se do výšky téměř 100 metrů nad startovní rampu Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, k Měsíci neodletěla. Za hlavní rizikový faktor vyhodnotili technici NASA teplotní výkyvy jednoho z hlavních motorů a bouřlivé počasí poblíž Floridy.

Raketa osazená lodí Orion měla při svém prvním letu otestovat všechny systémy a v rámci mise Artemis 1 dopravit Orion na specifickou oběžnou dráhu kolem měsíce. Loď s figurínami na palubě pak měla po 42 dnech letu, během nichž se měla dostat až na vzdálenost 460 000 km od Země, a před plánovaným přistáním v Tichém oceánu otestovat svůj tepelný štít na teplotu 2 800 °C.

Zrušený start

Hlavní stupeň rakety Space Launch System (SLS) pohání směs kapalného kyslíku a vodíku. Toho je v nádržích něco přes dva miliony litrů, kyslíku je potřeba něco přes tři čtvrtě milionu litrů. Raketa měla startovat v pondělí 29. srpna 2022 ve 14:33 SELČ. Tým techniků starajících se o vodíkovou část pohonu ale kvůli problémům s motorem č. 3 několik minut před startem odpočet pozastavil. Po nezbytných konzultacích nakonec ředitel startu rozhodl ve 14:34 SELČ o jeho zrušení a přesunu na pátek 2. září 2022.

Podle NASA se technikům nezdál teplotní rozsah jednoho ze čtyř hlavních motorů RS-25, které pohánějí hlavní stupeň rakety. Jde o totožné motory, které na oběžnou dráhu Země vynášely raketoplány. Technici před startem do motorů pod tlakem vypouštějí část paliva, přičemž dochází k zážehu a ohřívání motorů na předstartovní teplotu. Z dosud neznámých důvodů ale motor číslo 3 požadované teploty nedosáhl. K odložení mise přispělo i bouřlivé počasí na východ od Floridy.

Možnost dalších startů

Raketa nicméně zůstává natankovaná na své pozici a všechny systémy běží tak, aby mohla 2. září odstartovat. Pokud by ani tehdy start nevyšel, má NASA k dispozici ještě pondělí 5. září 2022. Pokud by raketa ani v jednom z těchto termínů neodstartovala, dostala by se NASA do obtížné situace.

Technici by totiž museli zkontrolovat nouzový systém přerušení letu, který má garanci vždy jen na 20 dnů. Kontrolu lze ale provést jen uvnitř obří raketové montážní haly (VAB) v Kennedyho vesmírném středisku, kam by se musela raketa ze startovací rampy přesunout. Reálně by tak hrozilo odložení startu až na konec října.

Opakované odkládání startů je pro projekt SLS typické. Od roku 2014, kdy začal vývoj rakety, byl start odložen už 16krát. Naposledy k tomu došlo 22. června 2022 pouhých 29 sekund před startem. Podle NASA byl příčinou únik kapalného vodíku do vnitřku rakety.

V rámci projektu Artemis chce NASA dopravit na povrch Měsíce několik dvojic astronautů. První z nich by mohla na povrchu naší oběžnice přistát v roce 2025.

ZDROJ: The Verge

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom