29. srpna 2022 12:00

Sledujte živě start rakety, která poletí k Měsíci. Co se bude dít, pokud dnes neodstartuje?

Start mise Artemis 1 je plánován na pondělí 29. srpna ve 14:33 SELČ. Raketa SLS bude vypuštěna z historické rampy 39B.

Dobývání vesmíru dnes postupuje na novou úroveň. Americká NASA posílá k Měsíci loď Orion, v níž budou v příštích letech v rámci projektu Artemis létat čtyřčlenné posádky na oběžnou dráhu naší oběžnice. V kabině lodi, která se má na Zemi vrátit za 42 dnů, jsou zatím jen upravené figuríny.

Pravděpodobnost startu byla vysoká, povětrnostní podmínky v místě startu odpovídaly ze 70 procent požadavkům. Přestože ale startovací okno pro nejsilnější raketu NASA Space Lunch System (SLS) trvalo dvě hodiny, byl nakonec start ve 14:34 SELČ zrušen. Další možností je odstartovat 2., respektive 5. září 2022.

Přímý přenos ze startu rakety SLS můžete sledovat ZDE:

Raketa SLS, která má po celou dobu projektu Artemis sloužit jako hlavní nosná raketa, je s výškou 111,25 metru ještě o půl metru vyšší než hlavní nosná raketa projektu Apollo Saturn V. První start rakety SLS byl plánován už na prosinec 2016, od té doby ale byl z nejrůznějších důvodů celkem 16krát odložen.

Do vesmíru se vydá první verze rakety SLS označovaná jako Block 1. Tah jejích motorů umožňuje dopravit na nízkou oběžnou dráhu palivo a náklad o hmotnosti 97 tun, k měsíci pak užitečnou hmotnost 27 tun. Pozdější verze rakety budou postupně užitečnou hmotnost nákladu zvyšovat.

Naposledy takto silná raketa startovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v roce 1973, kdy Saturn V vynesl na oběžnou dráhu orbitální stanici Skylab.

ZDROJ: Space.com

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom