29. srpna 2022 10:00

Lidstvo zahajuje návrat na Měsíc, sledujte start první rakety. Bude mít velmi zajímavý náklad

Padesát let po ukončení programu Apollo zahajuje americká vesmírná agentura NASA dlouho očekávaný program Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. Prvním zásadním krokem je start nosné rakety Space Launch System (SLS) s lodí Orion, která nejprve bez posádky obletí Měsíc a po 42 dnech ve vesmíru se vrátí zpět na Zemi.

Loď Orion je při prvním letu bez posádky, což ale neznamená, že by sedadla pro čtyři astronauty byla úplně prázdná. V kapitánském křesle se v oranžové kombinéze usadila figurína astronauta pojmenovaná Moonikin Campos. Další dvě místa obsadila torza figurín pojmenovaná Zohar a Helga prošpikovaná senzory a vyrobená z materiálů napodobujících kosti a měkké tkáně lidského těla s přihlédnutím k ženské anatomii. Jedním ze dvou astronautů, kteří v příštích letech odstartují novou éru dobývání Měsíce, totiž bude žena.

Mise Artemis 1 má prověřit funkčnost všech prvků od nosné rakety přes loď Orion až po přistávací modul. V případě hladkého průběhu mise pak v roce 2024 odstartuje Artemis II, která už bude i s posádkou. Ta ale ještě na Měsíci nepřistane, pouze ho obletí. Astronauti by se měli po povrchu Měsíce poprvé projít nejdřív v roce 2025.

Potomek raketoplánu

Raketa SLS, která má po celou dobu projektu Artemis sloužit jako hlavní nosná raketa, je s výškou 111,25 metru ještě o půl metru vyšší než hlavní nosná raketa projektu Apollo Saturn V. První start rakety SLS byl plánován už na prosinec 2016, od té doby ale byl z nejrůznějších důvodů celkem 16krát odložen. Poslední ostrý pokus o start z Mysu Canaveral byl 29. srpna 2022 ve 14:34 SELČ zrušen.

Raketa je odvozena od nosného systému raketoplánu. První základní stupeň je dlouhý 64 metrů s průměrem 8,4 metru a je poháněn čtyřmi motory RS-25, po stranách jsou připevněny dva boční urychlovací bloky tvořené pěti segmenty. Další motor pohání horní stupeň rakety, na kterém sedí vlastní loď Orion tvořená servisním modulem a modulem pro posádku.

Na řadě je stanice Gateway

Základní verze rakety SLS použitá pro misi Artemis 1 je schopna dopravit k Měsíci 27 tun nákladu. NASA v budoucnu počítá s posílením rakety tak, aby vynesla k Měsíci až 47 tun nákladu. Půjde mimo jiné o segmenty nové lunární stanice Gateway obíhající po speciální oběžné dráze kolem Měsíce.

Stanici Gateway si můžeme představit jako obdobu Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Její součástí budou obytné moduly pro astronauty projektu Artemis. NASA chystá k Měsíci a k budoucí stanici Gateway celkem deset misí, které astronauti uskuteční v lodi Orion. Přistávat na povrch Měsíce pak budou ve speciálním přistávacím modulu.

ZDROJ: Spaceflight Now

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom