24. října 2022 15:30

Částečné zatmění Slunce 2022 v Česku je tu: Kdy přesně nastane a jak ho bezpečně pozorovat?

V Česku dojde krátce před polednem v úterý 25. října k částečnému zatmění Slunce, kdy Měsíc zakryje necelou polovinu slunečního kotouče. Půjde o výjimečnou podívanou – naposledy jsme výrazné zatmění Slunce pozorovali v březnu 2015.

Částečné zatmění Slunce 2022 začne 25. října vstupem Měsíce před sluneční disk v 11:12 SELČ a skončí ve 13:23 SELČ. Maximum částečného zatmění nastává ve 12:17 SELČ. Slunce bude v té době asi 25 stupňů nad jihovýchodním až jižním obzorem a podle předpovědi počasí by ho měla zakrývat nanejvýš řídká oblačnost. Měsíc se v době zatmění (ve 12:49 SELČ) ocitá v novu.

Částečné zatmění Slunce bude trvat 2 hodiny a 11 minut a bude viditelné z celého území České republiky, přičemž velikost zakrytí slunečního kotouče poroste směrem od západu na východ. Nejmenší částečné zatmění tedy budou pozorovat obyvatelé Chebu (39% zakrytí slunečního kotouče), největší část slunečního disku Měsíc zakryje na Ostravsku (46,1 procenta).

Nejvýraznější částečné zatmění Slunce nastane za Uralem

Podle serveru Astro.cz se u nás Měsíc zanoří do slunečního kotouče asi ze 43 % jeho průměru, ale zakryje jen 30 % slunečního povrchu. Méně výrazné bude zatmění na jihozápad od nás, například ve španělské Valencii se už Měsíc slunečního disku jen dotkne, a to jen na půl hodiny. Více než polovinu Slunce zakryje Měsíc pozorovatelům v Helsinkách, kde bude zatmění trvat dvě a čtvrt hodiny. Nejvýraznější zatmění nastane za Uralem, například obyvatelům Omsku nebo Čeljabinsku zmizí 80 % povrchu Slunce.

Poslední úplné zatmění Slunce bylo v roce 1706

Naposledy jsme na území České republiky pozorovali částečné zatmění Slunce 10. června 2021, na další takový úkaz si budeme muset počkat dva a půl roku, konkrétně do 29. března 2025. Úplná zatmění Slunce se střední Evropě téměř vyhýbají. Pražané mohli tento úkaz pozorovat naposledy 12. května 1706 a další nastane až 7. října 2135, kdy bude pozorovatelné 30 km severně od Prahy. Z hlediska celé Evropy není situace o mnoho lepší. Naposledy bylo sice v Evropě možné pozorovat úplné zatmění v roce 1990, ale jen v severních částech Finska, a v roce 1999, kdy „pás totality“ proťal prakticky celou Evropu.

Jak pozorovat zatmění Slunce

Pozorování jakéhokoliv zatmění Slunce má svá pravidla, která je nutné dodržet, jinak hrozí poškození sítnice, a dokonce trvalé poškození zraku. V každém případě je nutné chránit si oči speciálními brýlemi nebo filtry, obyčejné sluneční brýle rozhodně nestačí. Ani v případě profesionálních pomůcek (především speciálních brýlí) ale výrobci nedoporučují souvisle pozorovat Slunce déle než 3 minuty. Brýle je možné koupit i v hvězdárnách, prodejnách dalekohledů nebo na specializovaných e-shopech.

Česká astronomická společnost (ČAS) doporučuje kromě speciálních brýlí také fólie, které jsou k pozorování zatmění Slunce přímo určené. Fólie se prodává ve formátu A4, je tenká a ohebná a hodí se k výrobě různě velikého či různě tvarovaného filtru na teleobjektiv, videokameru, binokulár i větší dalekohledy. Slunce bude mít při použití této fólie stříbřitě bílou barvu. V žádném případě nepozorujte Slunce nechráněným dalekohledem, ten by ničivé účinky slunečního záření ještě znásobil.

Další možností je použít svářečský filtr stupně 13 a vyšší. Právě z těchto sklíček se vyrábějí speciální brýle, které jsou k zakoupení na nejbližších hvězdárnách. Barva Slunce při pohledu přes svářečský filtr je zelená nebo oranžová.

Za nouzové, ale z hlediska ochrany zraku stále ještě bezpečné, považuje Česká astronomická společnost použití osvíceného temného rentgenového snímku, přičemž pozorovat zatmění Slunce můžete přes jeho neozářenou (temnou) část. Barva Slunce bude v tom případě příjemně žlutá.

Pozorovat Slunce je možné i přes vyvolaný osvícený negativ – pro kontrolu se přes něj napřed podívejte na rozsvícenou žárovku, přičemž byste měli vidět jen rozžhavené vlákno. Někde se uvádí jako bezpečný pro pozorování Slunce také magnetický kotouč z diskety, který ale neodfiltruje v potřebné míře veškeré nebezpečné infračervené záření, takže jej není vhodné používat pro dlouhodobější pohled.

Pro maximální zážitek z pozorování ale ČAS doporučuje navštívit některou z mnoha hvězdáren, které správný postup vysvětlí a zkontrolují. Mnohé z nich také organizují veřejná pozorování. Pozorovat částečné zatmění Slunce 2022 je možné také on-line například v 11 hodin dopoledne 25. října 2022 prostřednictvím The Virtual Telescope Project.

ZDROJ: Astro.cz

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom