10. října 2022 11:00

Slunce je obří zvon, který denně naštěstí neslyšíme. Poslechněte si, jak zní

Slunce je bouřlivé těleso, na němž probíhá spousta divokých aktivit. Máloco si můžeme prohlédnout zblízka, je však možné mnohé slyšet.

Ačkoli o Slunci už mnohé víme, stále existuje rozlehlá část, která prozkoumaná není. A platí to i o jeho povrchu, který ani s nejlepšími teleskopy nevidíme. Problematické jsou pro vědce především těžce dosažitelné útroby Slunce, ty ale naštěstí můžeme alespoň slyšet, protože vědci mohou z našeho největšího vesmírného tělesa měřit zvuk. Ten je totiž pro výzkum klíčový.

Slunce jako zvon

Jak odhalují američtí vědci v dokumentu Jak funguje vesmír na Prima ZOOM, Slunce je v podstatě jako hrnec s vařící vodou, pouze o dost větší a se žhavou plazmou místo vody. Stoupá v něm horký plyn, klesá chladný plyn a odehrává se na něm i spousta dalších procesů, které způsobují turbulence. Díky tomu Slunce vydává zvukové vlny, jež na sebe narážejí na jeho povrchu a vracejí se zpět dovnitř.

Když vědci zkoumají přemisťování vln, mohou zaznamenat zvuk, který se pohybuje okolo Slunce. Původní zvuk je pro lidské ucho samozřejmě až příliš hluboký, když ale nahrávku dodatečně zrychlíme, můžeme slyšet nepříjemné hučení. Dalo by se dokonce s trochou nadsázky říct, že Slunce v podstatě zvoní.

Proč ale nic z tohoto zvonění neslyšíme? Zvuk se šíří především pomocí vzduchu. Například při výstřelu kulka narazí na vzduch a způsobí turbulence, které rozkmitají ušní bubínky. Díky tomu lze výstřel slyšet. Slunce přebývá ve vakuu, takže k nám jeho zvuk nic nedonese. Můžeme za to ovšem být rádi, protože poslouchat celý den zvonění Slunce by nám příliš klidného života nepřineslo.

Zdroj: Wikipedie / Discover Magazine

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom