3. října 2022 06:00

Sluneční soustava je výjimečná tím, že nemá superzemi. Co se s ní stalo?

Proč nemáme superzemi? Teorií o její absenci je hned několik, ta nejvýraznější to však vysvětluje vcelku jasně.

Superzemě je označení planety, která je 1-10x těžší než Země. Má pevný povrch, atmosféru a žádné extrémní teplotní výkyvy. Jak ale připomíná dokument Obnažený vesmír, který běží každé pondělí večer na Prima ZOOM, život na superzemi pro nás i přesto může být obtížný.

Světlá výjimka

Superzemě je ve vesmíru poměrně častý jev. Každá sluneční soustava, kterou vědci studují, má alespoň jednu. Pouze jedna známá soustava žádnou superzemi nehostí. Je to právě ta naše, což představuje jistou záhadu. Proč jsme ve známém vesmíru jediní, kdo nemá superzemi? Určitým vodítkem by mohly být vlastnosti Jupiteru.

Za vše může Jupiter

Jedna z teorií absenci superzemě vysvětluje právě působením Jupiteru. Před miliardami let mohla naše soustava hostit více planet. Jupiter, který s nimi kolem našeho Slunce obíhal, využíval svůj gravitační vliv a menší planety vytrhával z oběžných drah. Přitom je mohl odhazovat do Slunce, případně mimo soustavu. Ať však už byla příčina jakákoliv, vysloužila nám mezi sousedními soustavami zvláštní a nepřehlédnutelnou výjimku.

Zdroj: Astro.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom