15. listopadu 2022 13:30

Gigantický mořský had způsobil pořádnou paniku. Podívejte se na rybu, která zvěstuje katastrofu

Podivného tvora zdobí výrazný rudý hřeben a námořníci ho po staletí považovali za tajemného mořského hada. Hlubinná ryba se na pobřeží objevuje nápadně často v době, kdy má udeřit zemětřesení.

Hlístoun červenohřívý (Regalecus glesne) může prokazatelně dorůst délky 8–10 metrů, nepotvrzené zprávy ale mluví i o 17 nebo 20 metrů dlouhých jedincích. To z hlístouna dělá bezkonkurenčně nejdelší kostnatou rybu na světě. Tělo této ryby je hladké, bez šupin a zploštělé. Při pohybu se vlní jako dlouhá stuha, přičemž plavat může i vertikálně. Nápadný je výrazný červený hřeben táhnoucí se po celém hřbetu od hlavy až k ocasu, hlavu navíc korunuje výrazný červený chochol.

Podivná ryba žije v hloubkách kolem 1 000 metrů ve všech oceánech včetně arktických vod. Nejedná se o dravce, dokonce nemá ani skutečné zuby. Hlavní potravou hlístouna je plankton, který si k úzkému otvoru do svého zažívacího traktu posouvá jakýmisi žaberními hrabičkami.

O moc víc se toho ale o chování a životním cyklu těchto podivných ryb neví. Vědci čerpají informace z náhodných úlovků hlístouna nebo díky jedincům, které moře vyplaví na břeh. Přestože se jedná o hlubinnou rybu, podařilo se hlístouna natočit i na mělčině. Unikátní záběry pořízené v roce 2013 v Mexickém zálivu můžete vidět tady:

Ryba věštící katastrofu

Spatřit hlístouna blízko pobřeží, nebo dokonce vyvrženého na břeh ale může podle obyvatel pobřeží věštit hrozící katastrofu v podobě zemětřesení. Podle The National Geographic je v Japonsku hlístoun Russelův (Regalecus russelii), který je menší než hlístoun červenohřívý, tradičně znám jako „posel z Paláce boha moře“ a Japonci věří, že když moře vyplaví na břeh vícero těchto ryb najednou, může to signalizovat zemětřesení. Před zemětřesením a následnou obří tsunami, která oblast Fukušimy zasáhla v roce 2011, skutečně lidé hlásili nejméně deset vyplavených hlístounů.

Pět metrů dlouhého hlístouna červenohřívého objevili vesničané na břehu filipínského ostrova Leyte v pátek 13. listopadu 2020 pouhý den poté, co Filipíny zasáhlo zemětřesení o síle 5,2 stupně Richterovy škály. Zděšení pak vyvolal 5,2 metru dlouhý hlístoun, s nímž se ke břehům Chille vrátili rybáři 19. července 2022. Místní se obávali zemětřesení a následné vlny tsunami. Dalšího chlístouna vyvrhlo moře na pobřeží chilského ostrova Isla Talcán 11. listopadu 2022.

Podle listu Japan Times by tyto obavy mohly mít určitý vědecký základ. Kijoši Wadacumi, který se v neziskové organizaci e-PISCO věnuje výzkumu zemětřesení, se například domnívá, že „hlubokomořské ryby žijící v blízkosti mořského dna jsou citlivější na pohyby aktivních zlomů než ryby v blízkosti mořské hladiny“.

ZDROJ: National Geographic

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom