22. září 2022 16:00

230 velryb uvízlo na pláži, většina z nich nepřežije. Co je podle expertů přivedlo do náruče smrti?

Na odlehlém pobřeží západní části Tasmánie vrcholí boj o život desítek velryb, zřejmě kulohlavců. Polovina z 230 kytovců, kteří uvízli na písečné pláži, už je ale nejspíš mrtvá.

Oblast při vjezdu do zátoky Macquarie Harbour je značně odlehlá, což záchranné práce komplikuje. Navíc jde o další děsivý nájezd velryb na tasmánské pobřeží v několika dnech. O pouhých 24 hodin dříve bylo nalezeno 14 mrtvých vorvaňů obrovských na pobřeží Bassova průlivu, který odděluje Tasmánii od Austrálie.

Boj o život

Pokud jde o kulohlavce, podle tasmánského ministerstva přírodních zdrojů a životního prostředí „se zdá, že kolem poloviny zvířat je naživu“. Místní dobrovolníci velryby přikrývají dekami a polévají vodou, a také se snaží dostat životaschopné kusy do hlubší vody, šance na jejich záchranu se ale s každou hodinou snižují. Jak poznamenává britská BBC, většina velryb i přes úsilí záchranářů přes noc zemře.

Nad příčinami kolektivních sebevražd kytovců si odborníci marně lámou hlavy. Okolí zátoky Macquarie Harbour se stalo dějištěm podobné události i v září 2020, kdy na břehu uvízlo přes 500 kulohlavců. Díky rozsáhlé záchranné operaci se jich asi 100 podařilo zachránit, přes 380 jich ale zahynulo. Podle bioložky Vanessy Pirottové, kterou citovala BBC, je shoda v načasování, volbě místa i druhu kytovců „neobvyklá“ a znepokojující.

Dezorientovaný vůdce nebo záhadné nebezpečí?

Kulohlavci, kterých je několik druhů, jsou vysoce společenští mořští savci a na břehu často uvíznou ve skupinách. V moři se pohybují ve velkých úzce propojených hejnech, která se spoléhají na neustálou vzájemnou komunikaci. Podle Vanessy Pirottové mohly velryby ztratit orientaci, následovat nemocného nebo dezorientovaného vůdce, případně je do mělkých vod zahnalo nějaké nebezpečí.

Vliv na jejich nezvyklé chování by mohla mít i změna klimatu, protože výkyvy v teplotě vody nebo změny stanovišť kořisti by mohly velryby rozhodit. V okolí západní části Tasmánie se také vyskytuje množství mořských proudů, které se zde střetávají s pevninou. Samotný ostrov pak představuje pro zvířata spoléhající na echolokaci navigační riziko. „Blížíte se z otevřených vod a najednou je všude kolem vás země,“ dodala Pirottová.

ZDROJ: BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom