Křeček by za den mohl vypít „21 lahví vína“. Lidé proti němu absolutně nemají šanci
Tohle doma rozhodně nezkoušejte! Křeček vypadá jako roztomilá malá kulička, v pijáckém souboji by ale člověka s naprostým přehledem trumfnul.
Některá zvířata nemají problém opájet se alkoholem. Že k nim patří i drobný hlodavec, je ovšem překvapením. Běžně rozšířené malé zvířátko je častým účastníkem vědeckého výzkumu, a tak není divu, že došlo i na testování jeho alkoholické výdrže.
Radši vodku než vodu
Britský profesor Tom Lawton na sociální síti X sdílel příspěvek, ve kterém napsal: „Při debatě s @microlabdoc (doktorkou Christine Peters) jsem zjistil, že ne každý ví o křečkově ohromné schopnosti konzumovat alkohol. Mají ho tak rádi, že místo vody radši pijí 15% ethanol, a snesou relativní množství, které by člověka zabilo.“ A pokračoval: „Kdyby měli možnost, zkonzumovali by denně až 20 g ethanolu na kilogram váhy – což odpovídá ,standardnímu člověku‘, který za den vypije 21 lahví vína. Jsou do toho tak hrr, že proběhl reálný výzkum, jak křečky od toho nápoje odradit.“
Výzkum z roku 1960 ukázal, že zatímco krysy lze přimět k pití pomocí genetického inženýrství nebo vybudováním návyku, křečci začnou tvrdý alkohol hltat prakticky při první příležitosti. O dva roky pozdější studie si podrobněji všímala toho, že křečci si radši dají „panáka“ než vodu, a u nejnáruživějších pijáků vysledovala, že z alkoholické nabídky přijmou i 88 procent denního příjmu tekutin.
In conversation with @microlabdoc earlier, I discovered that not everyone knows of the hamster's prodigious capacity for alcohol.
— 𝚃𝚘𝚖 𝙻𝚊𝚠𝚝𝚘𝚗 💙 (@LawtonTri) November 18, 2021
They love it so much they prefer to drink 15% ethanol instead of water, and can tolerate relative quantities that would kill a human. 1/ pic.twitter.com/n32n8XRGfJ
Játra jako křeček
Hlodavce ovšem nezajímají opojné stavy. Alkohol je pro ně lákavý kvůli vysoké kalorické náloži, protože tučný křeček přes zimu rovná se živý křeček. Roli hraje i přirozená vlastnost křečků hromadit si potravu. Uskladněné jídlo, často ovoce nebo zrna ječmene, v jejich doupatech může začít časem kvasit, a tak jsou křečci zvyklí, že do sebe v průběhu zimy dostávají víc a víc alkoholu.
Přečtěte si také: Silvestrovské rady: Jak se popasovat s alkoholem a zákeřnou kocovinou
Jak to, že toho křečci tolik zvládnou a nepoloží je to? Měřením intoxikace křečků se zabývala psycholožka Gwen Lupfer z Aljašské univerzity v Anchorage ve výzkumu z roku 2015, který sledoval, kdy už se jim začnou motat nožičky a stanou se z nich dezorientované koule. Nejprve křečkům namáčela tlapičky do barvy, stopy střízlivých a intoxikovaných se ale na pohled nijak nelišily. Pak začala bodovat křečky podle toho, jak moc se potáceli. Ale ani ti, kteří toho vysosali hodně, s koordinací pohybu neměli vážnější potíže. Vědkyně přišla na to, že křečci mohou za vysokou míru tolerance poděkovat svým rozměrným a velmi výkonným játrům, která filtrují alkohol a snižují jeho obsah, jenž se dostává do krve.
Proto s křečky nemá smysl soupeřit, jsou na náročné tahy od přírody líp vybavení.
Zdroj: The Atlantic, New York Post
Video, které jste mohli minout: Svatý Martin se blíží: Objednávky na husy se jen hrnou, na kolik letos vyjde tradiční pečínka?