23. srpna 2022 11:33

Unikátní ryba chodí po souši. Podívejte se, jak je tam agresivní

Lezec obojživelný je unikátní ryba nejen svým vzhledem, ale i způsobem života. Polovinu života tráví pod vodou v bahenních skrýších, zatímco tu druhou věnuje chození a skákání po souši.

Ostrovy ležící mezi Asií a Austrálií v sobě skrývají mnohem víc než jen zajímavou diverzitu flóry. Na živočišné obyvatele těchto magických míst totiž působí měsíční světlo mnohem více než na jiné. Výjimkou není ani bahenní skákavá ryba lezec obojživelný, která je mezi svými druhovými vodními živočichy opravdovým unikátem, a to nejen díky svému vzhledu, ale i způsobu života.

Ve vodě kamarád, na souši agresor

Lezci totiž tráví polovinu života v hejnech obývajících močály a mangrovy v ústích řek, zatímco zbytek své existence se prohánějí po souši, kde často vyhledávají konflikty. Přestože se jedná o menší ryby měřící asi 20 centimetrů s nápadně vypoulenýma očima na vrcholu hlavy, o rozkošných rybičkách se mluvit rozhodně nedá.

Lezci jsou velmi agresivní a teritoriální tvorové. Jak ostatně můžete vidět v dokumentární sérii Ostrovní ráje, kterou vysílá Prima ZOOM, vzájemné souboje mezi svými druhy natolik milují, že si s nimi krátí dlouhé chvíle na souši.

Hbitost a silné prsní ploutve jim umožňují se nejen rychle přemisťovat, ale i mrštně reagovat při soubojích. Tato bizarní ryba dokáže zůstat mimo své vodní obydlí až dva a půl dne, přesto ale musí neustále dohlížet na to, aby si kůži udržovala patřičně vlhkou. Cesta zpět do vodního domova čeká lezce i v případě, kdy uloví nějakou kořist. Při lovu totiž vydává hlasitý mlaskavý zvuk, při němž dochází k rychlému vyfouknutí vzduchu i vody najednou.

Zdroj: Wikipedia

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom