19. října 2022 13:00

Extrémně jedovatá ryba zabije ročně desítky lidí. Podívejte se, jak bolestivé je její bodnutí

Stačí jedno malé šlápnutí a můžete se snadno ocitnout v ohrožení života. Nenápadný, neforemný kámen napůl zahrabaný v písku pod mořskou vodou totiž nemusí být vůbec kamenem, ale odrancem pravým, který je smrtelně nebezpečný.

Odranec na první pohled skutečně připomíná spíš korál nebo kámen. Díky svému neforemnému tvaru jej tak snadno přehlédnou menší ryby, krevety či korýši, což je pro zdánlivě neškodnou a prazvláštně vypadající rybu ideální kořist. Způsob jeho lovu je prostý – čeká zahrabaný v písku, dokud se potenciální oběť nepřiblíží, a poté velice rychle zaútočí. Na dosah kořisti se snadno dostane ve zlomku vteřiny. Jelikož většinou vyčkává v mělkých vodách teplých moří, snadno narazí i na člověka. Což je samozřejmě pro lidského jedince nepříjemný problém, protože odranec je prudce jedovatý.

Promiskuitní vrah

Jak můžete na vlastní oči vidět v dokumentu Smrtící síla přírody na Prima ZOOM, jedové žlázy má odranec v paprscích hřbetních ploutví. Jed je bílkovinné povahy a způsobuje rozpad tkáně, ochrnutí či srdeční zástavu. Pokud na odrance šlápnete, doporučuje se strčit nohu do horké vody, protože jed se neutralizuje teplem. Následně se musí do několika hodin podat protilátka. Šlápnutí na odrance není dobré brát na lehkou váhu, ročně totiž kamenná ryba zabije až 20 plavců. Pakliže máte štěstí a ryba vás píchne bez jedové injektáže, připravte se „jen“ na výrazné bolesti.

Samozřejmě není třeba se obávat, že se na odrance dá narazit při každém kroku. Jedná se o velice samotářského jedince, který se socializuje pouze během období páření. Ani to navíc netrvá moc dlouho a není ani příliš kontaktní. Když samice odrance pohlavně dospěje, naklade neoplozená vajíčka a samec je později oplodní. Odranci jsou velmi promiskuitní a samici je v zásadě jedno, který z odranců se vajíček ujme.

Zdroj: IUCN

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom