12. října 2022 16:15
Adam Vala

Létající taxi budoucnosti bude úžasně rychlé. Bezpilotní jízda má speciální zabezpečení

Pod dohledem společnosti Boeing vzniká autonomní létající taxi. Společnost Wisk Aero představila čtyřmístný autonomní stroj, který unese čtyři pasažéry a je schopné dosáhnout vysoké rychlosti.

Startup Wisk Aero, který se zabývá provozem letecké taxislužby, představil svůj šestý letoun. Jedná se o elektrický čtyřmístný stroj, který se může pohybovat bez pilota. Společnost, kterou mimo jiné podporují například firmy Boeing či Google, chce žádat Federální úřad pro letectví (FAA) ve Spojených státech o schválení přepravy cestujících a spustit komerční službu.

Komerční aerotaxi budoucnosti

Společnost Wisk Aero, která vznikla v roce 2019 jako společný podnik Boeingu a Kitty Hawk, se uchází o to, aby se stala prvním subjektem zabývajícím se tzv. pokročilou leteckou mobilitou, která dostane od zmíněného úřadu zelenou pro testování letu s cestujícími.

Wisk Aero tvrdí, že její letadlo šesté generace je prvním kandidátem na typovou certifikaci pro elektrické letouny se schopností vertikálního vzletu i přistání. Podle pravidel FAA musí letecké společnosti před zahájením komerčního provozu získat tři typy certifikace. Tedy splnit všechny konstrukční i bezpečnostní normy, dále získat souhlas se zahájením výroby a nakonec licenci pro provoz komerčního aerotaxi.

Rychlost až 220 kilometrů za hodinu

Letadlo společnosti Wisk je vybaveno šesti předními rotory (každý má pět listů), které se mohou naklánět buď horizontálně, nebo vertikálně. Přední sadu rotorů pak doplňuje zadní ve stejném počtu, ovšem s rozdílem, že listy těchto rotorů zůstávají fixovány ve vertikální poloze. Společnost uvádí, že stroj dosahuje cestovní rychlosti kolem 220 kilometrů za hodinu a může létat až ve výšce 1 200 metrů nad zemí.

Cílem společnosti Wisk je jednoho dne poskytovat meziměstskou létající taxislužbu, kterou bude možné přivolat pomocí aplikace, podobně jako Uber či Bolt. O průběh letu se postará autopilot s tím, že v centrále bude každé letadlo napojeno na lidského pilota, který bude moci v případě nutnosti zasáhnout. Letadlo by mělo startovat i přistávat z tzv. vertiportů, které Wisk Aero plánuje budovat na střechách budov. Spuštění aerotaxi by mělo proběhnout v horizontu pěti let a předpokládá se, že ročně bude Wisk Aero provozovat 14 milionů letů na přibližně 20 hlavních trzích po celém světě.

Zdroj: The Verge

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky budoucnost Google taxi Boeing Uber USA přeprava rotor The Verge Federal Aviation Administration Kino Aero létající taxi

Populární filmy na Prima Zoom