Pět letadel Američanů beze stopy zmizelo. Z posledních slov pilotů jde mráz po zádech

Jen ve 20. století v takzvaném Bermudském trojúhelníku zmizelo beze stopy kolem 150 lodí a letadel a spolu s nimi víc než 1 000 námořníků a letců. Zvláštní pozornost si zaslouží dva případy.

Kolem poledne 5. prosince 1945 opustilo základnu na Floridě pět třímístných torpédových bombardérů Grumman TBF Avenger pod velením poručíka Charlese Taylora. Podle dokumentu Mýty: Největší záhady lidstva na Prima ZOOM se jednalo o rutinní cvičný let, navíc při dobrém počasí. Piloti při něm měli trénovat bombardování a navigaci nad otevřeným mořem.

Přibližně v polovině letu nahlásil velitel letu potíže s kompasem. „Ztratili jsme se, vůbec nevidíme zemi,“ hlásil poručík Taylor rozrušeným hlasem na základnu. Operátor Taylorovi nařídil, aby letěl na západ. „Nevíme, kde je západ, vůbec tomu nerozumím,“ odpověděl pilot. Potom se rádiové spojení přerušilo.

K pátrání po ztracených bombardérech vyrazilo 22 lodí vojenského námořnictva, několik ponorek a také stovky soukromých člunů a jachet. Do vzduchu se vzneslo 307 letadel a do operace se zapojilo i britské loďstvo. Celkem bylo prohledáno 780 000 km2 Atlantského oceánu a pobřežních oblastí, ovšem bezvýsledně. Po 14 pilotech a pěti strojích se nikdy nenašly ani nejmenší stopy.

Záhada Bermudského trojúhelníku

Zmizení celé letky bombardérů známé jako případ „Letu 19“ vzbudilo zájem o trojúhelníkovou oblast Atlantského oceánu vymezenou Bermudami, Portorikem a Miami na Floridě. Ta je součástí Sargasového moře – rozlehlé a velmi slané oblasti, kde podstatnou část biomasy tvoří hnědé řasy rodu Sargassum.

Právě zde, v oblasti takzvaného Bermudského trojúhelníku, se už po staletí ztrácely lodě a nově i letadla. Jen ve 20. století zde zmizelo beze stopy kolem 150 lodí a letadel a spolu s nimi víc než 1 000 námořníků a letců. Jeden z nejznámějších případů zmizení lodi v Bermudském trojúhelníku se odehrál 4. března 1918, kdy pomocná loď námořnictva Spojených států USS Cyclops beze stopy zmizela spolu se 309 členy posádky.

Šlo o do té doby největší jednotlivou ztrátu amerického námořnictva. Protože loď vezla 10 800 tun manganové rudy používané při výrobě výbušnin, byly nejprve v podezření německé ponorky. Německé záznamy ale jakoukoliv souvislost se zmizením USS Cyclops popírají. Oficiálně se za důvod katastrofy považuje „neočekávaná bouře“, skutečná příčina však – stejně jako v případě letu 19 – dodnes zůstává záhadou.

ZDROJ: Naval History and Heritage Command

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom