Válka, inflace i příchod Antikrista. Nostradamova předpověď pro rok 2023 vám zkazí den

Předpověď Michela de Nostradame pro rok 2023 je mírně řečeno depresivní. Je ale rozumné se jí vůbec zabývat?

Jako na začátku každého roku, i leden 2023 začíná mnoho internetových médií shrnutím předpovědí známého věštce Michela de Nostradama. Mnozí jeho proroctví sepsaná v 16. století do podivných veršů berou skutečně vážně a argumentují tím, že dokázal předpovědět i novodobé události, jako nástup Adolfa Hitlera k moci či teroristické útoky 11. září. A těm zřejmě po přečtení proroctví pro rok 2023 tak trochu zatrne. A začněme raději tím horším, abychom mohli plynule přejít k příšernému.

Antikrist, válka, kanibalismus i globální oteplování

Okolo roku 2023 by podle Nostradama měl „antikrist vést válku po 27 let. Nevěřící jsou mrtví, zajatí, či prchli a zem pokrývá krev, lidská těla a rudé krupobití“. Jiný výklad sice vynechává antikrista, ale hovoří pro změnu o sedm měsíců trvajícím konfliktu vyvolaném „zlými silami. Samozřejmě se okamžitě objevily pokusy našroubovat tohle proroctví na probíhající válku na Ukrajině. Ale co si budeme povídat, dá to hodně práce a představivosti.

Podle další „příjemné“ předpovědi bude „svíčka levnější než med a tak vysoká cena pšenice, že se člověk hne a své druhy bude v zoufalství pojídat“. Tohle proroctví mimochodem figurovalo i v předpovědích na rok 2022, a i když se díky novému populárnímu seriálu začalo znovu hovořit o sériovém vrahovi a kanibalovi Jeffrey Dahmerovi, ekonomická krize zatím problémy s pojídáním lidí nepřinesla. Držme palce, aby nám to vydrželo.

Zato ohnivý útok na Buckingamský palác, ten už máme za sebou. Ne že by v době, kdy Nostradamus žil, Buckinghamský palác existoval. Nicméně pasáž, z níž věštba pochází, se zmiňuje o „královské budově“. A pokud princem Harrym a Meghan pronesená plamenná obvinění britské královské rodiny z rasismu a z manipulování veřejného mínění nejsou ohnivým útokem, tak už nevíme, co by jím mohlo být.

Celkem zajímavé je i proroctví týkající se rudé planety, jejíž světlo má údajně v roce 2023 vyhasnout. Je asi bezpečné tvrdit, že k výpadku proudu na Marsu nedojde. Ovšem vzhledem k událostem okolo Elona Muska, který nedávno přišel o víc peněz, než kdokoli v historii lidstva, by se mohlo jednat jen a pouze o jeho vyhaslý sen o kolonizaci Marsu.

A aby toho nebylo málo, předpovědi zmiňují i náhlé povodně a podivné výkyvy počasí. Že by dopady klimatické krize? „Po čtyřicet let nebude vidět duhu, po čtyřicet let bude duha vidět denně. Zem vyschne a s duhou přijdou obrovské záplavy....“

Predikce vs. postdikce

Takže si shrňme, co Nostradamus ve skutečnosti pro rok 2023 předpověděl: Nic. Pokud si přečtete pár katastrofických, nekonkrétních veršů, které popisují události, jež se napříč dějinami lidstva díky naší nepoučitelnosti neustále opakují už po tisíce let, najdete vždy způsob, jak tyto verše našroubovat na události, které se nedávno staly, nebo se zrovna dějí.

Tenhle úkaz se jmenuje „postdikce“ neboli zpětná předpověď. I ona oslavovaná a údajně neuvěřitelně přesná předpověď Hitlerova vzestupu byla zcela vágní fráze: „Z hloubi západní Evropy narodí se mladé dítě chudým rodičům. Jeho jazyk svede obrovský oddíl lidí a jeho sláva se rozšíří ke královstvím východu.“ Pokud by měl někdo pouze na základě této fráze uhodnout, o kterou historickou osobnost jde, Hitler by většinu lidí pravděpodobně ani nenapadl.

Zdroj: IFLScience

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom