22. května 2023 06:00

Nejznámější fotku světa zná snad úplně každý. Stejnou už zřejmě nikdy nikdo nevyfotí

Pro lidi, kteří si už nepamatují dobu před digitálními fotoaparáty, bude vyprávění o původu snímku, který jsme si zvykli vídat na ploše počítačů s operačním systémem Windows XP, znít jako z jiného světa.

Snímek zeleného kopce a modrého nebe s bílými, načechranými mráčky viděl svého času v podstatě každý, protože zdobil plochu našich počítačových obrazovek. Fotku měl nastavenou jako výchozí plochu operační systém Windows XP. Tehdy byste ji našli mezi desítkami tisíc dalších v databázi snímků patřících společnosti Corbis, kterou založil Bill Gates v roce 1989.

Přečtěte si také: Bill Gates chce ochránit Zemi před Sluncem. Zvláštní nová technologie může vyřešit globální oteplování

Možná ale právě proto, že máme tuhle fotografii spojenou s prací a prakticky si ji nedokážeme představit bez všudypřítomných ikon, zapomínáme, v jaké době vznikala. Možná vás to překvapí, ale snímek má i jméno – Bliss, tedy Blaho, a jeho autor ho toužil vyfotit několik dlouhých týdnů.

Lednové počasí v kalifornských kopcích

Psal se rok 1995 a tehdy už zkušený 54letý fotograf Charles „Chuck“ O’Rear slunnými kalifornskými kopci projížděl skoro každé páteční odpoledne za svou tehdy ještě přítelkyní Daphne. Tamní krajina ho fascinovala už dlouho natolik, že se do oblasti přestěhoval, ale obzvlášť ikonická mu připadala v jemném světle studených, částečně zamračených zimních rán. A tak s sebou pokaždé vozil fotografickou výbavu a doufal, že se mu jednou povede vytvořit perfektní snímek.

A v lednu 1996 se skutečně dočkal. Ihned vyskočil z auta a začal nastavovat stativ a samotný fotoaparát. Byl ale vítr a mraky se po obloze pohybovaly tak rychle, že je Chuck nestihl vyfotit tak, jak si přál… i tak ale doufal, že bude snímek stát za to. Nezapomeňme, že tehdy neexistovala možnost se na obrázek podívat – Chuck fotil na klasický film a jestli bude snímek opravdu povedený, zjistil až v momentě, kdy jej v temné komoře vyvolal.

Za víc než sto tisíc dolarů

Evidentně ale vše dopadlo dobře, když Chuckova agenta Microsoft oslovil s přáním odkoupit práva. A cena, kterou byl za obrázek ochotný zaplatit, byla tak velká, že se dopravci zdráhali originál do Microsoftu odvézt. Bavíme se tady o šesti cifrách, notabene v dolarech. A tak společnost ještě nějaký ten peníz přihodila a O’Rear jí fotografii donesl do sídla sám.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší podvodní fotky roku vám vyrazí dech. Kromě smíchu nepotlačíte i slzy smutku

Tehdy neměl ponětí, co se s fotkou stane. Kdyby to věděl, asi by tomu ani nevěřil. Vždyť jeho snímek kromě plochy Windows XP, tedy operačního systému nainstalovaného na víc než miliardě počítačů, sloužil i jako obrázek reklamní kampaně Microsoftu a figuroval v pozadí záběrů mnoha a mnoha soudobých událostí natočených a odvysílaných zpravodajskými stanicemi celého světa.

Kdybyste si chtěli udělat výlet a podívat se na travnatý kopec, který tolik lidí díky fotografii zná stejně dobře, jako výhled ze svého vlastního okna, už byste jej nenašli. Teď je na něm totiž vinice.

Zdroj: People

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky fotografie fotograf Bill Gates Microsoft Windows

Populární filmy na Prima Zoom