28. února 2023 16:30

Španělský fotograf Roberto García-Roa vyzývá svými snímky k ochraně přírody

Czech Nature Photo již tradičně zahájí výstava zahraničního porotce. Tentokrát do galerie Czech Photo Centre zavítá fotograf Roberto García-Roa ze Španělska, který zde představí své čtyři projekty. Ty se různými způsoby a přístupy zabývají ochranou přírody. Vernisáž se uskuteční 8. března od 18:00. Následující den 9. března v 18:00 se bude konat autorská prezentace: Může fotografie v době klimatické krize něco změnit? Výstava bude pro veřejnost otevřena od 10. března do 2. dubna.

„Jsem opravdu rád, že můžeme v Czech Photo Centre představit práci Roberta Garcíi-Roy, který propojuje zájem vědce s citem vynikajícího fotografa, aby vytvořil poutavé snímky s naléhavým apelem k ochraně přírodního bohatství naší planety,“ říká Michal Krause, manažer soutěže Czech Nature Photo.

První z vystavených projektů má název Na pokraji vyhynutí a dokumentuje úsilí Centra pro ochranu šimpanzů v Guineji. Dále následuje cyklus Lidé a příroda, který se věnuje tomu, jak člověk jako jediný druh na světě může ovlivnit osud ostatních živých organismů na Zemi. Třetí soubor je nazvaný Ostatní fauna, jeho cílem je dosáhnout pozitivní změny ve vnímání zvířat, jako jsou hadi, žáby, ještěrky a členovci, kteří nejsou u veřejnosti příliš oblíbení. Poslední soubor Nejistá budoucnost připomíná důležitost Antarktidy, která je životně důležitá pro zdraví globálních ekosystémů, ale lidská chamtivost si na ní vybírá svou daň.

Roberto García-Roa ve své profesní dráze využívá fotografii jako jeden z nejsilnějších prostředků, jak probouzet empatie k přírodě. Jeho práce se snaží nejen nabídnout umělecký pohled na to, čím žije, ale také vytvořit atraktivní a silné spojení mezi společností a přírodou. Za tímto účelem spojuje sílu obrazů s příběhem anebo s vědeckými poznatky, které se za nimi skrývají. Tím otevírá nové cesty porozumění mezi kulturou vytvářenou námi jako lidskými bytostmi a naší úlohou coby klíčového druhu pro udržení a ochranu naší planety.

Výstava vznikla ve spolupráci se společností Canon, Roberto García-Roa je ambasadorem značky.

Výstava bude zahájena 10. března a potrvá do 2. dubna. Otevírací doba: úterý až pátek vždy od 11:00 do 17:30 hodin a o víkendu od 10:00 do 18:00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun. Galerie Czech Photo Centre se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org

Public relations: Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Záštita: Ministerstvo kultury ČR a Praha 13

Generální partner: Trigema

Partneři: Cewe, Samsung, Ptáček koupelny, Soliter Parket, Siko, Laufen, Fomei, Newton Media, Kodak Express No. 200 Hradec Králové, Safari pivovar Dvůr Králové nad Labem, kapela Mr. Moss, Železniční muzeum Výtopna Jaroměř

Mediální partneři: Mafra a iDnes.cz, Reflex, Rádio DAB Praha, Prima Zoom, National Geographic, Lidé a Země

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom