31. ledna 2023 12:15

Úžasná fotka bouřky je strhujícím unikátem. Autor prozradil, jakým trikem snímek vznikl

Jeden blesk za druhým buší do horizontu plného mrakodrapů. Fotograf ukázal, co dovede příroda.

Země je planetou blesků. Každý den jich oblohu protne na 300 000, nejčastěji v oblastech kolem rovníku. K výbojům, které dosahují rychlosti až 450 000 km/h, dochází častěji nad pevninou než nad mořem. Díky světelným efektům patří blesky k nejpůsobivějším přírodním jevům a fotografové mezi sebou soutěží o co nejdramatičtější snímek. Takhle zachytil bouřku nad Kuala Lumpurem fotograf Fendy Gan:

I když snímek působí úchvatně, nevznikl v jediném okamžiku. Jde o vícenásobnou expozici, kdy fotograf během 40 minut pořídil 32 záběrů, které pak spojil do jediného snímku. „Nastavil jsem fotoaparát na intervalové snímání a výsledek pak spojil ve Photoshopu,“ komentoval Fendy Gan vznik ojedinělého snímku pro americký Newsweek.

Údolí blesků

Využití vícenásobné expozice efekt výsledného záběru nijak nesnížilo. „Po většinu roku tady máme spoustu blesků,“ doplnil Fendy Gan s tím, že „tato konkrétní bouřka byla výjimečná tím, jak čistá byla obloha a jak byly blesky časté“.

Kuala Lumpur je součástí obří městské konglomerace Klang Valley na západním pobřeží Malajského poloostrova zahrnující federální území Kuala Lumpur a Putrajaya a přilehlá města ve státě Selangor. V roce 2022 zde žilo kolem devíti milionů lidí. Klang Valley je svými blesky proslulé, podle Newsweeku existují jen další dva regiony s větším výskytem blesků, a to východní část centrální Afriky a severozápad Jižní Ameriky.

ZDROJ: Newsweek

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom