8. února 2023 18:15

NASA ocenila novou českou fotku komety. Prohlédněte si krásný snímek zelené vlasatice

Zimní oblohou se žene zelená kometa ZTF. Fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek zachytil její ohon nad vysokými Tatrami, jeho snímek zveřejnila americká NASA.

Petr Horálek se na lov komety C/2022 E3 (ZTF) vypravil 26. ledna 2023. Snímek, který NASA publikovala 7. února jako Astronomický snímek dne, vznikl na odbočce k Popradskému plesu asi dvě hodiny po půlnoci. Na fotografii nazvané „A Comet and Two Dippers“, tedy „Kometa a dva vozy“ je dobře vidět výrazný nazelenalý ohon vzácné komety. Ten podle Horálka „dosahoval deseti úhlových stupňů, což odpovídá úhlovému rozměru 20 měsíčních úplňků vedle sebe“.

Název snímku odkazuje na Malý a Velký vůz, což jsou dvě významné skupiny hvězd, tzv. asterismy, ve skutečnosti patřící do souhvězdí Velké medvědice a Malého medvěda.

Unikátní záběr ve skutečnosti tvoří 90 jednotlivých půlminutových expozic světelným teleobjektivem, které pak Horálek složil do jediného obrazu metodou tzv. matematického kombinování dat, která výsledný obraz očistila od digitálního šumu a odhalila slabší struktury v ohonu komety i prašné mlhoviny v okolí hvězdy Polárky (na snímku vpravo nahoře). Aby hvězdy zůstaly ostré, použil Horálek přenosnou montáž Vixen GP-2, která kompenzovala zemskou rotaci.

Vysoké Tatry si Horálek vybral kvůli husté inverzi, která se držela v nižších polohách, zaskočil ho ale silný mráz. „Teplota v té době klesala prudce dolů, pod –15 °C, díky čemuž selhávaly i baterie a zamrzaly objektivy. Naštěstí jsem data stihl nafotit dříve, než technika zcela selhala,“ popsal Horálek okolnosti vzniku snímku.

Jak ulovit kometu

Kometa C/2022 E3 (ZTF) nás naposledy navštívila zhruba před 50 000 lety, kdy v Evropě stále ještě žili a lovili neandertálci. Původní předpoklad, že bude viditelná pouhým okem, se sice splnil, astronomové ale přesto doporučují k jejímu pozorování alespoň triedr. S jeho pomocí bude nazelenalá kometa vidět do konce února 2023, při použití dalekohledu s průměrem nad 7 cm pak do konce března.

Kometa ZTF se k Zemi přiblížila 1. února na vzdálenost 42,5 milionu kilometrů a od té doby se od nás vzdaluje. Kolem 5. února navíc její pozorování ztěžoval úplněk. Od 8. února ale bude lovcům komet přát bezměsíčná obloha a kometa se posune vysoko na noční obloze do souhvězdí Býka, kde poblíž ní bude navíc zářit Mars.

ZDROJ: Astrofyzikální proGResy z Opavy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom