2. ledna 2023 16:30

Výjimečná kometa se vrací k Zemi po 50 000 letech. Kdy a jak ji můžete pozorovat?

Zelenomodré koma a zlatý ohon slibuje předvést kometa, která se po zhruba 50 000 letech vrací ke Slunci, a tudíž i k Zemi.

Kometu C/2022 E3 (ZTF) objevili astronomové na jihokalifornské observatoři Mt. Palomar teprve 2. března 2022. Vlasatice nazývaná pro zjednodušení E3 se dostane nejblíže ke Slunci 12. ledna, a to na vzdálenost 166 milionů km. Nejblíže k Zemi se kometa ocitne o dva a půl týdne později – 1. února nás bude míjet ve vzdálenosti 42 milionů kilometrů.

Takhle blízko se kometa E3 dostala k Zemi před 50 000 lety, tedy v době ledové, kdy o ovládnutí planety soupeřil Homo sapiens s neandertálci.

Bude kometa vidět pouhým okem?

Nejdiskutovanější otázkou je, zda bude kometa E3 viditelná pouhým okem. Jak upozorňuje NASA, je jasnost komet „notoricky nepředvídatelná“, takže se všechny předpovědi mohou mýlit. Jinými slovy, kometa může být jasnější, než astronomové očekávají – anebo také ne… V každém případě bude v době svého největšího přiblížení na obloze prolétat blízko severního pólu v souhvězdí Žirafy, které najdete nad Velkým vozem. Navíc bude cirkumpolární, takže nebude vůbec zapadat za obzor.

Astronomové odhadují, že by kometa E3 mohla dosáhnout až páté hvězdné velikosti a mimo města a na tmavé obloze bude vidět pouhým okem. Jistotu ale nabídne už malý dalekohled, o těch hvězdářských nemluvě. Kometa by měla předvést výrazné zelenomodré koma, což je plynný obal komety, a zlatý ohon složený z plynů a prachových částic a směřující od Slunce.

Pozorování bude postupně ztěžovat Měsíc, který 5. února 2023 dosáhne úplňku. Před úplňkem je tedy nejlepší kometu vyhlížet brzy ráno, naopak po úplňku budou naopak nejvhodnější večerní hodiny.

Kometa C/2022 E3 (ZTF) je první viditelnou kometou od léta 2020, kdy noční oblohu rozzářila kometa NEOWISE.

ZDROJ: Interesting Engineeering

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom