5. října 2022 12:15

Unikátní barevné fotografie Tutanchamonovy hrobky berou dech. Takto jste slavný objev nikdy neviděli

Nové barevné fotografie z nalezení Tutanchamonovy hrobky nabízejí jedinečný pohled na dobový objev, který obletěl svět. V takové kvalitě dosud nebylo možné snímky z fenomenálního odhalení archeologa Howarda Cartera vidět.

Není pochyb o tom, že nález Tutanchamonovy hrobky patří mezi největší objevy lidské historie. Nyní, přesně po 100 letech, se můžete podívat na fotografie z jedinečného nálezu v dosud neviděné kvalitě. Vděčíme za to nové výstavě s názvem Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady, která je ke kulatému výročí objevu hrobky britským archeologem Howardem Carterem uspořádána. Právě dobové fotografie jsou nejdůležitějším artiklem výstavy a doslova přenášejí návštěvníky do let 1922–1932, kdy bylo místo posledního odpočinku egyptského vladaře odhaleno a předměty z něj katalogizovány.

Fotografie, jejichž část si lze prohlédnout v galerii výše, vznikly zvláštní metodou. Původní negativy byly znovu osvíceny a následně dobarveny v postprodukci. Díky tomu jsou snímky detailnější a barevnější než před sto lety. Barvy pak byly do snímků přidány na základě toho, jak v té době vypadaly nalezené předměty. Na dalších snímcích, které jsou součástí výstavy, si lze prohlédnout i zlatou posmrtnou masku Tutanchamona, tři zlaté rakve, kamenný sarkofág, pozlacené schrány a mnoho šperků, amuletů a rituálních předmětů. Samozřejmě rovněž v podobě, jak byly spatřeny v době svého nálezu.

Jedinečný objev

Neporušenou zeď hrobky s původními pečetěmi strážců Údolí králů objevil Howard Carter spolu se svým mecenášem Lordem Carnarvonem 4. listopadu 1922. Uvnitř na ně čekal neporušený Tutanchamonův sarkofág a v několika pohřebních komorách také tisíce předmětů nutných k posmrtnému životu.

Carter po otevření hrobky několik let řídil vyklízení hrobky a transport nálezů po Nilu do Egyptského muzea v Káhiře. Už tehdy se však objevily pochybnosti, zda je Tutanchamonova pohřební výbava úplná. Zatímco Carter tvrdil, že hrobku navštívili vykradači hrobů v antickém období, jeden z dělníků pracujících na vykopávkách podle deníku The Guardian v roce 1947 uvedl, že Carter tajně vylomil dveře do pohřební komory, které pak znovu zapečetil. V roce 2022 se objevil nový důkaz, že se Carter díky hrobce amorálně obohacoval.

Kolik si toho britský objevitel nabral, není známo, ale podle egyptologa Briera je dnes možné na trhu se starožitnostmi dohledat předměty z majetku Howarda Cartera, které prokazatelně z Tutanchamonovy hrobky pocházejí. Některé se dostaly do známých muzeí včetně Metropolitního muzea umění v New Yorku. To už v roce 2010 oznámilo, že Egyptu vrátí 19 předmětů, které získalo ve 20. až 40. letech, protože je „lze s jistotou přiřadit k Tutanchamonově hrobce“.

Zdroj: The Guardian

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom