Tutanchamonovu hrobku zřejmě vykradl její objevitel. Co ho po 100 letech prozradilo?

Legendární objevitel Tutanchamonovy hrobky nejspíš neodolal pokušení a mrtvého faraona okradl. Vše potvrdil jeden odcizený předmět.

Když britský archeolog Howard Carter v roce 1922 objevil hrobku faraona Tutanchamona (1333–1323 př. n. l.), neodolal pokušení a část cenností si vzal. Podezření, že Carter při slavnostním otevření hrobky neukázal světu všechny poklady, které v ní byly, trápilo odbornou i laickou veřejnost celá desetiletí. Teprve nyní se však objevil přesvědčivý důkaz řadící Cartera definitivně mezi vykradače hrobek.

Důkaz poskytl dosud nepublikovaný dopis, který v roce 1934 Carterovi adresoval přední britský lingvista a člen Carterova týmu Alan Gardiner. Carter pověřil Gardinera, aby hieroglyfy nalezené v 3 300 let staré Tutanchamonově hrobce přeložil a později mu dal „whm amulet“, který se používal k obětování mrtvým, a ujistil ho, že nepochází z hrobky.

Podrobnosti o tom, jak whm amulet vypadal nebo co je na něm napsáno, nejsou známy. Egyptský kořen „whm“ v názvu amuletu ale zřejmě znamená „opakovat“, přičemž je slovo zapsané bez samohlásek, které stará egyptština vynechávala. Například když se necelé dvě století po smrti Tutanchamona ujal vlády faraon Ramesse XI. (1107-1078 př. n. l.), začalo v Egyptě období zapisované jako „Whm Mswt“, což se dá rozepsat do tvaru „wehem mesut“ a doslovně přeložit jako „opakování zrození“.

Zděšený lingvista

Gardiner ukázal amulet tehdejšímu řediteli Egyptského muzea v Káhiře Rexi Engelbachovi, podle nějž předmět nepochybně pocházel z Tutanchamonovy pohřební výbavy, na což odkazovalo použití stejné formy. „Onen whm amulet, který jste mi ukázal, byl nepochybně ukraden z Tutanchamonovy hrobky,“ nešetřil Gardiner v dopise Cartera. „Hluboce lituji, že jsem se dostal do tak nepříjemné pozice,“ napsal slavnému objeviteli rozhořčený lingvista s tím, že nicméně neprozradil řediteli muzea, že amulet dostal právě od Cartera.

Dopis je součástí nové knihy předního amerického egyptologa Boba Briera, která pod názvem „Tutanchamon a hrobka, která změnila svět“ (Tutankhamun and the Tomb that Changed the World) vychází při příležitosti stého výročí objevení Tutanchamonovy hrobky.

Carterovy poklady

Neporušenou zeď hrobky s původními pečetěmi strážců Údolí králů objevil Howard Carter spolu se svým mecenášem Lordem Carnarvonem 4. listopadu 1922. Uvnitř na ně čekal neporušený Tutanchamonův sarkofág a v několika pohřebních komorách také tisíce předmětů nutných k posmrtnému životu.

Carter po otevření hrobky několik let řídil vyklízení hrobky a transport nálezů po Nilu do Egyptského muzea v Káhiře. Už tehdy se však objevily pochybnosti, zda je Tutanchamonova pohřební výbava úplná. Zatímco Carter tvrdil, že hrobku navštívili vykradači hrobů v antickém období, jeden z dělníků pracujících na vykopávkách podle deníku The Guardian v roce 1947 uvedl, že Carter tajně vylomil dveře do pohřební komory, které pak znovu zapečetil.

Faraonova kletba

Kolik si toho britský objevitel nabral, není známo, ale podle egyptologa Briera je dnes možné na trhu se starožitnostmi dohledat předměty z majetku Howarda Cartera, které prokazatelně z Tutanchamonovy hrobky pocházejí. Některé se dostaly do známých muzeí včetně Metropolitního muzea umění v New Yorku. To už v roce 2010 oznámilo, že Egyptu vrátí 19 předmětů, které získalo ve 20. až 40. letech, protože je „lze s jistotou přiřadit k Tutanchamonově hrobce“.

Carterova slabost pro egyptské poklady by mohla posílit tábor stoupenců legendy o faraonově kletbě, která měla zahubit každého, kdo do hrobky vstoupí. Faktem je, že během prací na hrobce zemřelo za 12 let osm lidí, přičemž prvním z nich byl lord Carnarvon. Samotný Carter se ale i přes krádež amuletu a dalších předmětů dožil 66 let a lékař provádějící pitvu Tutanchamonova těla zemřel dokonce v 75 letech.

ZDROJ: The Guardian

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom