Alžběta II. utrpěla před smrtí několik těžkých ran. Ztratila i tři důležité muže svého života

Alžběta II.: Poslední bitvy - královna

Roky 2019 a 2020 byly pro královnu Alžbětu II. mimořádně vyčerpávající. Ztratila svého manžela prince Philipa, musela zavrhnout svého syna Andrewa podezřelého ze sexuálního obtěžování a sledovala, jak si její vnuk Harry a jeho žena Meghan zvolili exil v Americe. Její zemi navíc zasáhla epidemie koronaviru a Británie vystoupila z Evropské unie.

Starosti s Philipem

Předzvěstí náročného roku byly už události roku 2019. Princ Philip, manžel královny Alžběty II., měl ve svých 97 letech 17. ledna 2019 vážnou dopravní nehodu, když se s ním poblíž Sandrighamu převrátil na bok Range Rover, který sám řídil. Přitom se střetl s autem, v němž dvě ženy utrpěly lehká zranění, devítiměsíční chlapec naštěstí zůstal nezraněn. O dva dny fotograf z bulvárního nedělníku Mail on Sunday zachytil prince Philipa, jak řídí nový Land Rover, navíc nepřipoutaný.

Alžběta II. se dlouho marně snažila svého muže přesvědčit, aby přestal řídit, teprve nyní ale musel královský manžel odevzdat svůj řidičský průkaz policii. Bez ohledu na to si ale Philip následujícího dne – nutno dodat, že v souladu se zákonem – vzal auto k jízdám po parku svého zámku…

Souboj princezen

Jen několik dnů po automobilové eskapádě prince Philipa narazil britský bulvární tisk doslova na zlatou žílu. V Kensingtonském paláci, kde spolu žily rodiny královniných vnuků princů Williama a Harryho, měla probíhat válka princezen. Titulky jako „Kate, ta diskrétní, Meghan, ta hysterka“ nebo „Manželka Harryho Meghan terorizuje služebnictvo, Kate nemůže vystát, aby vyhazovala její služebné“ byly z těch mírnějších. Veřejné mínění se začalo obracet proti Meghan Markle, té „rozvedené americké herečce, která si přišla a jednoduše ukradla prince Anglie,“ komentovala situaci reportérka listu Mail on Sunday Emily Andrewsová.

Alžběta II. se ale ve své podpoře Meghan nemýlila – mladí obyvatelé Británii moderní princeznu, která hýbala se starými tradicemi, zbožňovali. Jako kdyby se historie opakovala a nad Buckinghamským palácem se objevil duch princezny Diany…

Londýnský potížista

Konzervativec Boris Johnson, známý potížista z vedení londýnské radnice, se 24. července 2019 představil královně jako nový premiér. Po 67 letech na trůnu šlo o 14. předsedu vlády, kterého královna přijala. Jeho rozevlátý styl vystupování ale nebyl tím hlavním, co Alžběta řešila. Johnson po několika letech krize dosáhl svého – kvůli prosazení Brexitu požádal královnu o pozastavení nejdelší schůze parlamentu od 17. století a ona mu v souladu s tradicí vyhověla. Královna se tak nechtěně ocitla v roli Johnsonova rukojmího, přičemž nezákonnost premiérova postupu nakonec potvrdil i Nejvyšší soud.

Následujícího roku novou schůzi parlamentu opět v souladu s tradicí zahájila královna oděná ve slavnostním rouchu a s korunou na hlavě, když přečetla vládní program britského premiéra. K překvapení mnohých jím byl stále ještě Boris Johnson…

Prokletí syna Andrewa

Smrt finančníka Jeffreyho Epsteina v americkém vězení v srpnu 2019 vyvolala smršť, jež měla otřást celou královskou rodinou. Bohatý mág Wall Streetu nutil nezletilé dívky k prostituci a nejmladší syn královny princ Andrew byl nejspíš nejspíše u toho. Britský tisk brzy zveřejnil fotografie FBI, na nichž se princ Andrew držel v pase s velmi mladou dívkou a objevilo se i video zachycují prince, jak vychází z Epsteinova bytu v New Yorku v doprovodu jiné nezletilé dívky. V duchu hesla „pochybnost je slabost, zatímco povinnost je síla“ se Alžběta II. od svého syna v září 2019 distancovala. O několik měsíců později pak jedna z Epsteinových obětí přímo obvinila z pohlavního styku i prince Andrewa…

Projev královny k epidemii koronaviru

Do té doby se během 68 let na trůnu královna objevila v živém televizním vysílání jen čtyřikrát a vždy šlo o vzácnou a slavnostní událost. Onoho večera 5. dubna 2020 za soumraku ale byly ulice Londýna už tři týdny pusté. Velkou Británii – stejně jako další země Evropy i světa – naplno zasáhla pandemie koronaviru. „Obracím se na vás v těchto těžkých časech, a pro naši zemi jsou to časy plné otřesů. Společně se snažíme proti této epidemii bojovat a já vás chci ujistit, že pokud zůstaneme jednotní a odhodlaní, nakonec ji porazíme,“ prohlásila Alžběta II.

Proslov Jejího Veličenstva sledovalo v televizi 24 milionů Britů a miliony lidí v Evropě, rekordní počet diváků zaznamenaly i státy Commonwealthu. Znovu se projevila tajemná moc jedinečné panovnice moderní historie. Pandemie koronaviru ale byla jen jednou ze zatěžkávacích zkoušek roku 2020, který byl jedním z posledních v desítky let trvající vládě Alžběty II.

Tajemství královnina deníku

Deníky královny Alžběty jsou snem každého královského historika. Alžběta II. si do nich každý večer téměř 70 let zapisovala vše, co se jí ten den přihodilo. Styl jejích poznámek není obtížné odhadnout – jen několik úsporných řádek bez emocí a vnitřních pocitů.

„Jistěže má královna emoce, ale od narození žije v tomto světě, kde nikdy nezažila opravdové soukromí. Byla vychována se smyslem pro povinnost, nikdy nezažila luxus soukromí a osobních citů. Celý život cenzurovala své emoce, skrývala je před sebou i před ostatními lidmi,“ okomentovala pro dokument Alžběta II.: Poslední bitvy, který vysílá v pondělí ve 20:00 Prima ZOOM, královnin vnitřní svět Catherine Mayerová, autorka životopisu jejího syna Charlese.

Poslední bitvy pokračují

Tíživé události posledních let vlády Alžběty II. ale nekončily. V březnu 2020 oblíbený vnuk královny princ Harry a jeho manželka Meghan oznámili, že se stěhují do Spojených států a vzdávají se královských povinností. O rok později 9. dubna 2021 zemřel královnin dlouholetý manžel a celoživotní opora princ Philip. Sama královna Alžběta II. 8. září 2022 na svém oblíbeném skotském zámku Balmoral zemřela. V čele Británie stála 70 let a 214 dnů a stala se tak nejdéle vládnoucím panovníkem ostrovního království.

ZDROJ: History

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom