Britské korunovační klenoty: Koruna svatého Eduarda má jediný účel, Camilla získá prokletý klenot

O britských korunovačních klenotech by se dalo hovořit několik dní. Nejenže je jejich součástí víc než 100 předmětů, ale mnohé z tisíců drahokamů zasazených do korun a dalších artefaktů mají velmi zajímavou historii.

Londýnský Tower britské korunovační klenoty skrývá od 17. století a jejich součástí je víc než stovka různých předmětů nevyčíslitelné kulturní, historické i symbolické hodnoty. Mnoho z nich jsou „náhražky“ korunovačních klenotů roztavených a rozprodaných během britské občanské války – dnes nám to zní neuvěřitelně, ale po vítězství stoupenců parlamentu a popravě krále Karla I. se opravdu krátce věřilo, že monarchie je mrtvá. Když zemřel Oliver Cromwell a Karla II. Stuarta požádali, aby usedl na trůn, bylo potřeba vyrobit klenoty nové – včetně velmi důležitých korun.

Koruna svatého Eduarda

Tohle je nejdůležitější součást korunovačních klenotů. Královská koruna sv. Eduarda vyrobená v roce 1661. Její zlatý rám osázený 440 drahokamy a polodrahokamy váží celých 2,23 kilogramů. Britové ji vyrobili ke korunovaci Karla II. jako náhradu té roztavené (středověké), a korunovace dodnes zůstává jejím jediným účelem. Většina z nás ji proto „v akci“ vůbec neměla šanci vidět; vždyť ji Britové naposledy použili v roce 1953. Alžběta II. si ale i po 65 letech dobře pamatovala, jak strašlivě je těžká.

Další hlava, které se Koruna sv. Eduarda dotkne, bude znovu Karlova, tentokrát ovšem Karla III.

Koruna britského impéria

S touhle (o dost lehčí) korunou na hlavě monarchové po korunovaci odcházejí z Westminsterského opatství a je součástí tradic spojených s královskou funkcí. Na hlavu si ji posadí většinou několikrát ročně, například během každoročního ceremoniálu otevření parlamentu a několik posledních dní zdobí také rakev královny Alžběty II.

Koruna bývala o 2,5 centimetru vyšší, ale pro Alžbětu II. ji o maličko snížili. Pod oblouky se houpají 4 obrovské perly. Mezi 2 868 diamanty, 17 safíry, 11 smaragdy a 6 rubíny jsou i jedny z nejznámějších drahých kamenů celého světa. Rubín Černého prince přímo ve středu zlaté koruny je toho perfektním příkladem. Nejde sice ve skutečnosti o rubín, ale o červený spinel, jeho hodnota je nicméně i tak nevyčíslitelná. Darem jej získal Eduard z Woodstocku, také známý jako Černý princ, ve 14. století. 170karátový kámen bezpečně poznáte, je totiž provrtaný. Jindřich V. v dírce údajně nosil pero, když měl kámen přidělaný na helmě během bitvy u Azincourtu v roce 1415.

Modrý Stuartův safír zdobí korunu zezadu. Mohl patřit už Karlovi I. a ze země ho zřejmě propašoval jeho syn. Unikl tak zničení, do koruny jej ale zasadili až poté, co se povedlo jej navrátit do Anglie – v roce 1838.

Součástí koruny je také známý Cullinan II, druhý největší kousek diamantu uříznutý ze slavného Cullinanu.

Cullinan a královské žezlo

Cullinan byl se svými 3 106 karáty největším nalezeným diamantem vůbec. Našel se v Africe a nese jméno majitele dolu, sira Thomase Cullinana. Do Londýna, kde se měla konat aukce, tehdy z bezpečnostních důvodů poslali lodí repliku, kterou střežili detektivové. Pravý kámen putoval v obyčejném (samozřejmě pojištěném) balíčku běžnou poštou. Do Anglie dorazily nakonec oba.

Správa tehdejší Transvaalské republiky jej v aukci vyhrála a darovala králi Eduardovi VII. k jeho 66. narozeninám, a ten jej nechal u amsterdamských klenotníků rozdělit na devět velkých a 96 menších kusů a vybrousit. Třem lidem pracujícím 14 hodin denně to tehdy zabralo celých 8 měsíců.

Největší díl, Cullinan I nebo taky Velká hvězda Afriky, je největším briliantem na světě a zdobí Žezlo s křížem, další z artefaktů, které během korunovace nového panovníka nesmějí chybět. Posledním z nich je samozřejmě „zlaté jablko“, drahokamy vykládaná koule s křížem.

Kóh-e núr a zkáza mužů

Jméno tohoto diamantu znamená Hora světla a je jedním z nejznámějších drahokamů vůbec. Bývá mu připisovaná historie starší než 4 tisíce let, ale ve skutečnosti ho našli v roce 1655 v dole v Andhrapradéši. Do rukou Angličanů se dostal, když dobyli Paňdžáb. Váží 105,6 karátů, býval ale o něco větší; zmenšili jej, aby zvýšili ryzost a také aby lépe seděl do tehdejšího vkusu Evropanů. V současnosti je zasazený do koruny královny matky, kterou si brzy nasadí Camilla, královna manželka, a podle pověry by diamant dokonce přinesl neštěstí, pokud by se jím ozdobil muž.

Trubky, ostruhy i lžička

Kromě hned několika korun, žezla a zlatého jablka mezi klenoty najdeme i několik nádherných mečů a dalších zbraní, stříbrné trubky, róby a pláště, ostruhy, prsteny a třeba taky slavnou Korunovační lžičku, kterou se monarcha pomaže svěcenými oleji.

Zdroj: Historic Royal Palaces

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom