Nová královna Camilla si muže snů vzít nesměla. Alžběta II. ji odmítala, lid nenáviděl

Když se princ Charles, nyní nový britský král Karel III., rozvedl s princeznou Dianou, zanechal v monarchistické následnické linii výrazný šrám. Miloval totiž ženu, kterou mu před lety královská rodina neschválila. Camilla Parkerová zkrátka nebyla vhodná matka pro budoucího panovníka Velké Británie. Srdce královské rodiny a obyčejných lidí si však nakonec získala.

V pohádkách se zamilovaný princ a prostá dívka se srdcem na pravém místě většinou dočkají nekonečné lásky, královské svatby a šťastného života až do smrti. Realita se však může poněkud lišit. Příběh nového britského krále a jeho ženy rozhodně neměl ve svých počátcích na růžích ustláno.

Camilla Parkerová a tehdy ještě Charles se do sebe zamilovali už v mládí. Láska to musela být bezesporu opravdová, neboť ji chtěli zpečetit sňatkem. Tím tvrdě narazili u královské rodiny, která si vedle následníka britského trůnu představovala vhodnější a hlavně urozenou kandidátku. Zamilovaná dvojice se tak musela smířit s tím, že své životy nespojí ve svazek manželský. Rutinní záležitost pro obyčejné lidi se stala pro Camillu a Charlese něčím nedosažitelným a vzdáleným.

Rozvod s Dianou

Camilla se v roce 1973 provdala za důstojníka britské armády Andrewa Parkera Bowlese. Charles si pak v roce 1981 vzal princeznu Dianu, nevinnou dívku, která splňovala podmínky královské rodiny. Do harmonického soužití však mělo toto manželství daleko a bylo předmětem všech bulvárních novin.

Veřejnost začala spekulovat, zda by Charles mohl být králem, kdyby byl rozvedený a znovu se oženil – podle tehdejších přísných podmínek by mu v anglikánské církvi nebylo povoleno druhé manželství, protože král je světskou hlavou církve. Dvojice se nakonec v roce 1996 opravdu rozvedla.

Láska si cestu našla

V té době se Charles už 10 let stýkal se svou osudovou ženou Camillou. Jejich láska nejspíš nikdy nevyprchala a spojení mezi nimi nepokazila ani královská tradice a etiketa. Vztah se stal velmi medializovaným, přitahoval celosvětovou pozornost a Camilla musela čelit další výzvě. Po boku Charlese měla totiž zpočátku negativní publicitu. Lidé milovali princeznu Dianu, která byla vedle prince nahrazena. Společnost Camillu vnímala jako milenku a ženu, kvůli které Charles Dianu opustil.

Charles a Camilla ještě v roce 2000 čelili překážce získání oficiálního souhlasu královny pro jejich vztah. Šlo o klíčovou záležitost umožňující Camille veřejně vystupovat na královských akcích a potenciálně se připojit ke královské rodině. Královna nakonec vztah přijala. Svatby se tedy Camilla se svým milým dočkala roku 2005. V té době ji už královská rodina vnímala jako svou součást.

Po smrti Alžběty II. Camilla nese titul královna choť. Je patronkou, prezidentkou a členkou mnoha charitativních organizací. Od roku 1994 vede kampaň za zvýšení povědomí o osteoporóze, za což si vysloužila několik vyznamenání a ocenění. Dále se zajímá o problematiku znásilnění, sexuálního zneužívání, gramotnosti, dobrých životních podmínek zvířat a chudobu.

Zdroj: Town & Country Magazine

Markéta Princová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom