Zemřela královna Alžběta II. Milovala psy, lámala rekordy a vzdala hold Čechům

Pro většinu poddaných byla 96letá britská královna Alžběta II., která zemřela 8. září 2022, jediným panovníkem, kterého zažili. Své zemi vládla neuvěřitelných 70 let a byla nejdéle žijícím a nejdéle vládnoucím britským panovníkem v dějinách. Podle BBC zemřela v odpoledních hodinách na hradě Balmoral.

Alžběta II. zažila 15 premiérů a ve Vatikánu se během její vlády vystřídalo sedm papežů. Dále se rozšířila televize, člověk vstoupil na Měsíc, byla postavena a zbourána Berlínská zeď. Z Buckinghamského paláce přihlížela rozpadu britské koloniální říše, vstupu své země do Evropských společenství i jejímu vystoupení z Evropské unie. A celou tu dobu stála v čele své země jako symbol její stability, jako pevná a bezúhonná panovnice. Alžběta II. byla rovněž symbolem kontinuity britské monarchie a za všech okolností si zachovávala úsměv a zájem. Přitom původně vůbec vládnout neměla.

70 let na trůnu

Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926 jako nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku. Její otec byl tehdy až druhým v následnické linii, avšak když v prosinci 1936 abdikoval jeho bratr Edward VIII., aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou, musel se ujmout vlády právě Albert. A z Alžběty byla rázem následnice trůnu.

Budoucího manžela, prince Philipa, potkala v roce 1934 na svatbě jeho sestřenice princezny Mariny. Mladý a pohledný kadet svým šarmem, humorem a nezávislostí Alžbětu nezvratně okouzlil a začali si psát. Později prozradila, že šlo o lásku na první pohled. Na královském dvoře ho zpočátku příliš nevítali, protože nebyl prototypem gentlemana, pro Alžbětu se však stal věrným druhem, který jí stál pevně po boku od roku 1947 až do své smrti 9. dubna 2021.

Ačkoli v roce 1940 ještě Alžběta nevládla, po vypuknutí druhé světové války pronesla první rozhlasový projev k dětem celého světa. Během války se pak nedržela v ústraní, ale pracovala v ženské pomocné službě. Další rána přišla 6 let po válce, když v létě roku 1951 její otec, který vládl jako král Jiří VI., vážně onemocněl a v únoru následujícího roku zemřel během jejího pobytu v Keni. Alžbětě bylo tehdy pouhých 26 let a tehdejší denní tisk ji označoval za holčičku. Přesto se stala královnou a usedla na trůn. V té době měla kromě manžela již i dvě děti – prince Charlese, budoucího dědice trůnu, a princeznu Annu.

Královna i matka

Oficiálně byla korunována královnou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a ostatních držav a území 2. června 1953 ve Westminsterském opatství. Jako mladá královna navštívila Alžběta II. desítky britských kolonií. Pak se z impéria stalo volné Společenství a za další čas ztratila Británie i vliv v Evropě. Pak přišla Margaret Thatcherová, liberální revoluce, privatizace, válka o Falklandy a vůbec posílení britského ducha. Panovnice při těchto událostech nestála stranou – v roce 1982 například vzdala poctu britským silám v kontroverzním vánočním poselství po válce Británie s Argentinou o Falklandy.

Alžběta II. nebyla věrná jen svému lidu, ale samozřejmě i vlastní rodině. Ačkoli na sobě na veřejnosti nedávala znát, že se jí dotýkají skandály a rozpady manželství jejích dětí, spokojená s komplikovanými svazky svých potomků nebyla. Největší ránu jí zasadil rozvod Charlese s princeznou Dianou, k němuž osobně vyzvala dopisem v prosinci roku 1995 a údajně se jednalo o jedno z nejtěžších rozhodnutí britské panovnice.

Rekordmanka, která byla i v Česku

"Vděčnost, úcta a hrdost. Tato slova shrnují můj vztah k lidem této země a celého Společenství," prohlásila panovnice v projevu u příležitosti zlatého jubilea v roce 2002. V tomto roce ji potkala další rána. Zemřela totiž její sestra, princezna Margaret, která byla dlouhé roky černou ovcí rodiny.

Královna Alžběta byla v roce 1996 k vidění i v České republice. Dorazila sem i s princem Philipem a jednalo se o první oficiální návštěvu britského panovníka v českých zemích. Hlavu Británie pozval do Česka tehdejší prezident Václav Havel a během návštěvy královna zavítala i do Brna. Mimo jiné se osobně pozdravila s vdovami po českých letcích, kteří za 2. světové války sloužili v britském letectvu, a princ Philip se v uniformě důstojníka britského Královského letectva poklonil v Praze-Dejvicích památce československých letců.

Život panovnice jedné z nejmocnějších zemí světa odjakživa provázel silný smysl pro povinnost a její stisk byl navzdory jejímu věku podle lidí, kteří se s ní setkali, jistý a pevný. Milovala psy a koně, vychutnávala si vyjížďky krajinou. Za svůj život odchovala víc než 30 psů svého nejoblíbenějšího plemene corgi.

U Britů si za svou životní pouť vysloužila nekonečnou úctu a stala se symbolem monarchie a panovnicí s obrovskou mírou zkušeností i smyslem pro humor. Když v roce 2016 vznikl seriál o britské královské rodině s názvem Koruna, který ji zobrazoval jako ženu osamocenou mezi povinnostmi dvora a matku vyčítající si nedostatek času na rodinu, uváděla média, že se královně samotné seriál líbil. Navzdory tomu, že dle jejího názoru řadu událostí přehnaně dramatizoval.

Královna Alžběta II. překonala předchozí rekord v délce vládnutí, který stanovila její praprababička královna Viktorie, v září roku 2015 a již nyní je jasné, že ji budou následující generace britských panovníků v délce vlády těžko překonávat. A je přímo nepředstavitelné, že by zanechali byť jen poloviční stopu v dějinách jako ona.

Zdroj: ČTK / Encyclopedia Britannica

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom