6. listopadu 2022 06:00

Kdy přistanou další astronauti na Měsíci? NASA vyšle na jeho povrch hned dvě posádky

Je to už nějaká doba, co se lidstvo podívalo na povrch Měsíce, NASA na něj však nezapomněla. Co všechno zatím víme o nových misích?

Kdy se tedy na Měsíc poletí? První let Artemis by měl proběhnout 14. listopadu 2022 pomocí rakety SLS, která ponese do kosmu loď Orion. Ta doletí k Měsíci, kde vypustí několik CubeSatů, miniaturních satelitů ve tvaru kostky, jež budou mít několik funkcí.

Například CubeSat BioSentinel ponese do kosmu kvasinky, sledované biosenzorem. Úkolem CubeSatu je sledování vesmírného vlivu na organismy, což umožní lépe předvídat rizika, která hrozí v hlubokém kosmu. CubeSat LunaH-Map na druhé straně zmapuje množství vodíku v okolí Měsíce, díky čemuž budeme vědět, zda může být užitečným zdrojem pro výrobu paliva.

Lidé na Měsíci

Následující mise Artemis II by mohla proběhnout v roce 2025 a tentokrát poletí i lidská posádka. Ta provede několik testů na oběžné dráze Měsíce a vrátí se zpět. Na samotný povrch Měsíce astronauty opraví až následující mise, tedy Artemis III, která snad zvládne odstartovat v roce 2026.

Jak možná víte, bude to poprvé od roku 1972, co na Měsíci přistane člověk. Zároveň to bude poprvé, co na Měsíci přistane žena a člověk jiné než bílé barvy pleti. Posádka tam stráví 6 dní, a ačkoliv tím mělo chození po Měsíci na nějaký čas skončit, nakonec bude všechno jinak.

Stavba stanice

Lidskou totiž posádku na lunární povrch dopraví také mise Artemis IV, která s sebou ponese mezinárodní obytný modul I-HAB a dokovací stanici, čímž pomůže dokončit stavbu vesmírné stanice Gateway, která začne v roce 2024 a NASA se na ní bude podílet s japonskou vesmírnou agenturou JAXA a Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Gateway bude obíhat po orbitu Měsíce, má využít poznatky prvních tří misí a posloužit k přípravám prvních letů na Mars. Kromě toho na ní budou probíhat experimenty, jež mají být klíčové pro pobyt v kosmu.

Let Artemis IV se plánuje na rok 2027. Vzhledem ke složitosti celého programu je však možné, že k němu dojde až o rok později.

Zdroje: Gizmodo/Kosmonautix

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom