13. října 2022 04:30

Podvod vesmírných rozměrů: Muž předstíral, že je uvězněný astronaut. Přišel si na pěkné peníze

S kuriózním případem podvodu přišla japonská média poté, co se oběť obrátila na policii. Domnělému astronautovi chtěla dát peníze na návrat na Zemi.

Když si pětašedesátiletá žena z Japonska začala v červnu 2022 přes sociální síť Instagram dopisovat s ruským astronautem pracujícím v útrobách slavné Mezinárodní vesmírné stanice, konverzace příjemně plynula. Brzy zjistili, že si výborně rozumí a náklonnost za čas přerostla v lásku. Jejich komunikace byla sice trošku problematická, protože – jak tvrdil astronaut – signál na ISS dost často vypadával, ale romanci to nijak neublížilo. Ba naopak. Zamilovaný astronaut Japonku brzy požádal o ruku a slíbil, že jí nasadí snubní prsten, jakmile se dostane zpět na planetu Zemi.

Jenže netušil, kdy to bude, protože dle svých slov neměl dost peněz na lístek domů.

Zpáteční letenky na Zemi?

Pokud vám na tomhle příběhu přijde několik okolností velmi podezřelých, tak vám gratulujeme, pravděpodobně byste se nestali obětí vesmírného podvodu. Například by vás napadlo, že na ISS není mobilní signál a těžko si odtamtud bude někdo textovat. Předpokládali byste asi také, že ačkoli dostat jednoho astronauta na ISS stojí vesmírné agentury okolo 55 milionů dolarů (v přepočtu 1,4 miliardy korun), zaměstnanci si opravdu nemusí zpáteční letenku hradit sami. Neošálily by vás zřejmě ani instagramové fotky a sladká slůvka.

Zamilované ženě ale zpočátku nepřišlo na mysl, že by ji mohl chtít podvést člověk, který běžně hovořil o lidech z Roskosmosu, NASA a JAXA, jako by to byli staří známí. A tak mu na lístek domů poslala peníze. A pak další, protože, ačkoli se jednalo o celkem velkou částku, zaplatit si raketu není jen tak. A pak ještě další, aby astronaut mohl doletět do Japonska. A ještě další…

Chtěl příliš mnoho

V období od srpna do začátku září takhle podvedená žena zaplatila celkem pětkrát a celková částka, na niž si podvodník přišel, se vyšplhala až na skoro 4 a půl milionu yenů, tedy v přepočtu asi 760 tisíc korun. Podezření ženu přemohlo až 5. září. Milý „astronaut“ se totiž ani po pěti převodech částek stále neměl k tomu, aby ISS opustil, a tak ho udala na policii.

Zdroj: Yomiuri.co.jp

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom