30. září 2022 17:00

Hurikán Ian zdevastoval část USA. Na záběrech z vesmíru vypadá opravdu hrozivě

Pohled na hurikán Ian z Mezinárodní vesmírné stanice (zdroj: NASA, AP)

Během týdne se Floridou přehnal hurikán Ian. Mezinárodní vesmírná stanice pořídila opulentní záběry zkázonosného přírodního jevu.

Ve středu 28. září vtrhl na Floridu hurikán Ian. Pro USA samozřejmě nepředstavoval dobré zprávy, posádka Mezinárodní vesmírné stanice na tom ale byla jinak – naskytla se jí totiž nevídaná podívaná, již se povedlo natočit i nafotit.

Hurikán Ian začal jako bouře 4. kategorie v rychlosti 100 km/h. Den poté zeslábl, stále však představoval riziko kvůli silnému větru. Slábnoucí, ale stále silný hurikán zachytil astronaut Bob Hines na Mezinárodní vesmírné stanici. Vznikly tak dechberoucí záběry hurikánu postupujícího Floridou.

Pohled z vesmíru

Na záběrech nahoře vidíte spirálovité mračno, jež pokrývá zmíněnou část Ameriky. Přes velkou vzdálenost, na kterou záznam vznikl, působí natočený hurikán nadmíru monstrózně, hrozivě a impozantně.

Odložený start

Dosah hurikánu Ian se po čase rozšířil i na oblast Space Coast, kde se plánovalo několik vesmírných misí. NASA a SpaceX například odložili mise pro posádky po pěti astronautech na 5. říjen, což je o dva dny později, než byly původně plánovány.

Mezinárodní vesmírná stanice vysílala záběry postupujícího hurikánu ve středu odpoledne. Unikátní záznam si nenechaly ujít tisíce lidí. Přestože stanice sledovala hurikán v reálném čase, předpovědi se orientovaly podle satelitů NASA a hlavně NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), jež varovala před povodněmi, bouřkami a větry napříč Floridou.

Zdroj: Space.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom