16. srpna 2022 15:45

Rusko poprvé ukázalo novou vesmírnou stanici, bude schopná plnit i vojenské úkoly. Kdy vyrazí do akce?

Spolupráci Ruska se západními státy v oblasti výzkumu vesmíru zřejmě odzvonilo. Rusko se chce co nejdřív stáhnout z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a postavit si vlastní základnu.

Rusko chce mít na oběžné dráze do roku 2026 vlastní orbitální základnu, a definitivně tak opustit Mezinárodní vesmírnou stanici. Státní agentura Roskosmos už představila fyzický model vlastní stanice prozatím pojmenované Ross, která má definitivně ukončit problematickou závislost ruského vesmírného programu na západních zemích. Hlavním důvodem jsou sankce, které Západ vyhlásil proti Rusku po jeho vpádu na Ukrajinu v únoru 2022.

V první fázi chce Rusko v letech 2025-26 dopravit na oběžnou dráhu čtyři moduly, k nim se do roku 2035 připojí další dva moduly a servisní plošina. Moskva počítá s tím, že budoucí stanice poskytne dostatek prostoru a pohodlí pro práci čtyř kosmonautů. Ti by stanici neobývali trvale, ale dvakrát ročně by zde strávili „prodloužené směny“.

Spolupráce s Íránem a Čínou

Rusko se dosud účastní rotací astronautů a kosmonautů na ISS, která je trvale obydlena od listopadu 2000. Nový ředitel Roskosmosu Jurij Borisov, kterého ruský prezident Vladimir Putin jmenoval do čela agentury v červenci 2022, ale informoval, že Rusko po roce 2024 ISS definitivně opustí. Jako další možní partneři ruského kosmického programu se rýsují Írán a Čína.

Mrazivým dovětkem ruské snahy vycouvat z mezinárodní spolupráce na oběžné dráze je pak podle britského listu The Guardian prohlášení bývalého šéfa Roskosmosu Dmitrije Rogozina, podle nějž může nová stanice v případě nutnosti plnit i vojenské úkoly.

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

stálá posádka: 7 osob
hmotnost: 419 725 kg
obytný objem: 915,6 m3
největší délka: 73 m
oběhů za den: 15,54

Mezinárodní vesmírná stanice je v provozu od roku 1998 a na jejím provozu participuje kromě Spojených států, Ruska, Japonska a Kanady i 11 evropských zemí. Stanici chce americká NASA provozovat do roku 2030 a dosud předpokládala, že Rusko zůstane v programu nejméně do roku 2028.

ZDROJ: The Guardian

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom